A pszichoterápia

A pszichoterápiának számos fajtáját ismerjük. Érdekes módon sokféle pszichoterápiás kapcsolat létezik, melyek nagyon különböznek egymástól. Mindegyik pszichoterápiás módszerben fontos követelmény a pszichoterapeuta iránt a hitelesség, empátia és a feltétel nélküli pozitív elfogadás. Tehát mindegyik pszichoterápiás módszerben nagyon fontos a pszichoterapeuta személyisége, és úgy tűnik, a módszer másodlagos. Pszichoterápiás tanulmányaik során a pszichoterapeuták kialakítják saját pszichoterápiás módszerüket, mely mindig sok egyéni elemet is tartalmaz. Tisztán egyetlen pszichoterápiás módszer sem kerül megvalósításra, csak a pszichoterapeuta személyiségén keresztül átszűrve.

A pszichoterápiákban nagyon fontos maga a kapcsolat, a két ember közötti kapcsolat gyógyító. Emiatt olyan nagyon fontosak életünkben a kapcsolatok, a gyógyulásban is. A többi embertől izoláltan nem lehet gyógyulni, nagyon fontosak a közeli, lehetőleg mély kapcsolatok. Jószef Attila szavaival: Hiába fürdeted magadban, csak másban moshatod meg arcodat.

Egy kapcsolatban a másik emberrel tudunk csak gyógyulni, tisztulni, úgy tudjuk megismerni magunkat, így lehetséges a torz önkép korrigálása. A pszichoterápia során a pszichoterapeutával való kapcsolatnak ezek közül kiemelt szerepet kell játszani a gyógyulásban.

Ezt a kapcsolatot felelősen kell kezelni, itt tapasztalhatja meg a kliens,

  • ha a pszichoterapeuta emlékszik arra, amiket ő mondott, akkor ő figyelemreméltó, akkor ő mégis fontos. És lassan fontos lesz saját magának.
  • ha a pszichoterápia során a terapeuta megérti őt, akkor ő megérthető, érdemes a megértésre,
  • ha értékeli, akkor ő mégis értékes.

Ennyire gyógyít a pszichoterapeuta feltétel nélküli pozitív értékelése.

A pszichoterápia során megerősödik a kliens, és visszatér, vagy kialakul az önértékelése.

Ha a terapeuta megérti őt akkor, mikor ő tele van önváddal, bűntudattal – ami a lelki betegségek sajátja -, akkor ő mégis megérthető, értékes, elkezdi vizsgálni önmagát, szembe mer nézni magával, megindul a személyiségen belül egy gyógyító folyamat.

A pszichoterápia fontos sajátja, hogy megerősíti az ént a stresszel és szorongással szemben, ami az én legnagyobb ellensége.

A pszichoterápia során a pszichoterapeuta hitelessége, őszintesége mintát ad, mint minden más megnyilvánulása, és lassan a kliens is felvállalja saját legbensőbb gondolatait, magát teljes valójában. Ennek eredményeképpen a pszichoterápia hatásaként a kliens emberi kapcsolataiból is eltűnik a rejtőzködés, a szégyen, felvállalja magát értékes emberként, javul kommunikációja, javulnak kapcsolatai. A pszichoterápia hatásaként javul maga az életminőség, és lehetővé válik az önmegvalósítás, a teljesebb élet.

A pszichoterápia általam alkalmazott típusai:

Ha szeretné felvenni velem a kapcsolatot, kérem kattintson ide:
dr. Machó Adrienn elérhetőségei, üzenetküldés

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia, természetes gyógymódok
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.