A borderline személyiségzavar terápiája

A borderline személyiségzavar terápiájának nehézségei

A borderline személyiségzavar pszichoterápiás kezelésekor különösen nagy súlyt kell helyezni a pszichoterápia kereteinek megtartására. A borderline személyiségzavaros kliens a végletekig képes szeretni és gyűlölni, akár ugyanazt az embert, szélsőséges érzelmi megnyilvánulásai vannak. A borderline személyiségzavart jellemzi továbbá még az önközpontúság. A borderline személyiségzavarban szenvedő nem tud együttérezni másokkal, átélni azok fájdalmát, nem érzékeli, ha megbántotta a másikat, viszont saját igényeit mindenképpen igyekszik megvalósítani, és ebben egyáltalán nincs tekintettel a másikra, azt gondolja, hogy a másik a nap 24 órájában az ő rendelkezésére kell, hogy álljon. Nem tanult meg, nem tud empatizálni, együttérezni. Ennek egyik oka lehet, hogy vele sem éreztek együtt soha.

Emiatt a borderline személyiségzavarban szenvedő beteg a pszichoterápia alatt a pszichoterapeuta irányában is túlzó igényekkel léphet fel, gyakori a telefonos zaklatás az éjszakába menően, öngyilkossági fenyegetőzések, a pszichoterapeuta leminősítése, stb. Emiatt a pszichoterapeutának fontos, hogy a pszichoterápia kereteit rögzítse, és azokat betartassa. Ez hozzásegíti a borderline személyiségzavaros klienst ahhoz, hogy megtanulja tiszteletben tartani a másikat. Egyben bent tudja tartani a pszichoterápiában a klienst, védi a pszichoterapeutát a kimerüléstől.
Sokszor jelentkezik a pszichoterápia alatt a borderline személyiségzavarban szenvedők másik nagy baja, a krónikus, nyomasztó belső üresség, ami jelentős szenvedéssel tölti el őket. Ez ránehezedik a pszichoterapeutára, a pszichoterápiára, és nagyon nyomasztó tud lenni. A pszichoterapeuta megpróbálhatja kitölteni ezt az ürességet, de a kliens sokszor nem működik együtt, nem tud együttműködni. Úgy tapasztaltam, hogy ez a tény inkább a pszichoterapeutának okoz szenvedést, a borderline személyiségzavarban szenvedők már megszokták ezt az érzést, így célszerű elfogadni.

A bejegyzés kategóriája: lelki eredetű betegségek, pszichoterápia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.