Első pszichoterápiás interjú: K. P. 29 éves fiatalember – 3 .rész

Apja az ő szalagavatójára sem jött el. Igazából azt szerették volna a szülei, ha szakmát kap a kezébe. Pályaválasztásban nem segítették, illetve nem úgy, ahogy ő szerette volna. Nem támogatták a felsőfokú képesítés megszerzését.

17 évesen volt az első partner kapcsolata, 4-5 évig tartott. Egyszerre több szexuális kapcsolata is volt, akkori barátnője mellett kicsapongott. Kell más is, nem tud megállapodni. Most is van tartós kapcsolata, jelenlegi barátnőjével 8 éve együtt élnek.

Nem akar nősülni, még nem érzi magát elég komolynak. Nem tervez más hosszabb kapcsolatot, ezzel a barátnőjével jól érzi magát…

Könnyen teremt kapcsolatot. Futtat egy-két szálat emellett a lelkileg stabil nő mellett. A párhuzamos kapcsolataiban nem érzelmeket keres, hanem csak a szexet.

A barátnője természetesen már megemlítette a házasságot, és a páciens nem zárkózott el. De még 5 évet várna. A lány elfogadta. A lány biztos nem csalja őt. Erről a nőről is csak jót feltételez, mint az anyjáról, és most is igényli, hogy több nő vegye körül.

Jól alakultak a dolgai, korán elkezdett dolgozni, 18 évesen megállt a saját lábán. Ezt büszkén mondja, most sem panaszkodik, pedig nem lehetett könnyű teljesen egyedül, egy beteges anya mellett egzisztenciát teremteni.

Könnyen szerzett barátokat. 18 éves koráig igazabb barátai voltak. Ma már nincsenek. Olyan talán egy barát, akivel mindent meg lehet beszélni.

Jelenleg egyetlen szorosabb kapcsolata a barátnőjével van, de vele sem akar még elköteleződni. A párhuzamos kapcsolatok valamit pótolnak talán, de úgy tűnik, pszichológiai és szociális tartalékai fogyóban vannak.

Jelenleg is csak nők veszik körül, igazi barátja nincs, barátnőjét nem utasítja vissza, de elköteleződni sem akar.

Az erős apa mintája hiányzik, ráadásul gyerekként neki kellett azt pótolnia anyja számára. Úgy gondolom, és ezt ő ki is jelenti, hogy ezt csak nagyfokú szorongással tudta teljesíteni.

De megtette, a saját lábára is állt, egzisztenciát teremtett magának.

Az az érzésem, hogy most is egyedül érzi magát, barátnője szeretné, ha végleg mellette döntene, de egyedül ezt a döntést nem tudja meghozni, haladékot kért. Úgy gondolom, tünetei jelentkezésében ennek a feszültségnek is szerepe van. Valaki, aki egyedül van a döntéseivel, élete legfontosabb döntésével is, de megszokta, hogy ezt panasz nélkül viselje.

Az óra alatt kétszer hívják mobilon. Nem kapcsolja ki, másodszorra már megnézi, ki hívta, majd az órájára néz. – Egyre nyugtalanabb lesz. Lassan vége az órának. Ekkor megszólal: nem akarok tovább visszaélni az idejével. Gyorsan feláll, udvariasan megkérdezi, legközelebb mikor kell jönnie. Elmegy.

Azt érzem, hogy mind a türelmetlen telefonálónak, mind nekem igyekezett eleget tenni. Lehet, hogy mégis felkavarták az anyjával kapcsolatos emlékek, bár megelőzően arról is biztosított, hogy ez a téma nem viseli meg.

A kezelésre való motivációt a szenvedésnyomás mozgatja, szerepet játszanak benne: az egyre erősebb szorongás, a szorongás testi tünetei.

A kezeléstől szorongásos tünetei enyhülését reméli.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.