Esetleírás: K. Z. – 2. rész

A terápiás szerződést 15 alkalomra kötöttük meg, ez az autogén tréning megtanulásának tartama. Hetente egyszer találkoztunk, egy alkalom 60 percig tartott. A családterápia megkezdése után kéthetente találkoztunk.

A terápiás célt a következőben jelölte meg:
Élete rendezett legyen, kapcsolata feleségével jobb legyen, a stresszt ne az alkoholba fojtsa. A cél tehát nemcsak az alkohol abbahagyására korlátozódott, hanem sokkal szélesebb volt, átfogóbb változást akart.

Állapotképe a terápia elején:
Profilból ül ebben a székben, nem érzett semmit.
A képet nem tudta jobbá tenni.
A terápia folyamán ebből a kezdeti profilból fokozatosan szembefordult velem. Kapcsolatunk javult, egyre őszintébb, közvetlenebb lett, régi énjével, hibáival is szembenézett. Nőtt én-ereje, szorongástűrése.

Már a terápia elején megmutatkozott a terápia iránti elkötelezettsége, motivációja. Hogy el tudjon járni rendszeresen az órákra, átrendezte a munkabeosztását, más napra tetette át szabadnapját, és minden alkalommal megjelent az órákon.

Kifejezetten szívesen foglalkozott a vallásos idézetekkel, szép képeket hozott ezekre.

A terápia során hozott képei közül megemlítek hármat, melyek a terápia folyamatára is rálátást adnak. Ezeket a belső képeket a kliens megtanulta elemezni, tanulságos, építő volt számára a velük való foglalkozás:

A csomó szimbólumra képe:
Sok csomót látott egyszerre, egy maradt meg tartósan. A kötél vékony, két kötélről van szó, egyforma vastagok, alulról futnak be a gömbszerű nagy csomóba,amely hálózata átláthatatlan és sűrű.

A nagy gubancos csomó a kötél hosszabb ideig tartó felcsavarodásából származik. Ahogy óvatosan elkezdi a két szálat széthúzni, a csomó kezd forogni, majd kioldódni, és egyre kisebb lesz. A legvégén csak a kis csomó marad, ami összeköti a két kötelet, tehát muszáj, hogy meglegyen, Amint elengedi, ismét felcsavarodnak. A kötelek ő és a felesége.

Azt találta ki jobbá tételhez, hogy kikötözi a két kötelet két gúla alakú kőoszlophoz. Ekkor felesége oldalán megjelent egy karika- a csomón- arany karikagyűrű.

A gyűrű jelentése: gyermek-, házasság-, szeretet- ez a gyűrű gond nélkül áthalad a kis csomón. Ahhoz, hogy a karikagyűrű átjárhasson a köteleken, az kell, hogy a nagy csomó feloldódjon, így kikötözve feszes maradt a kötél, és nem tud visszacsavarodni, a nagy csomó nem képződött újra.
Erősebb, fajsúlyosabbnak tűnt így.

Ebben a képben meglátta veszekedéseiket feleségével, a szinte magától felcsavarodó átláthatatlan, kibonthatatlan csomót. A képet jobbá tudta tenni, helyet talált a karikagyűrűnek. A karikagyűrű a terápia folyamán még többször megjelent, a tenger mélyéről is ezt hozta fel.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.