Esetleírás: K. Z. – 3. rész

Kulcs szimbólumra hívott belső képe:

Kulcs jelenik meg, ragyogó acélszürke, régi fajta, cirádás, kerek, de mintha új lenne, most készült volna. Régi hatalmas ajtót nyit.

Rossz érzéssel nyitja ki. Hatalmas szürke teret lát, nem látja a végét. Mint egy hosszú égbolt. Távolból szürke-fekete hollók repülnek felé. Szinte fél, nem tudja, mit csináljon, jönnek messziről.

Visszacsukja, újra nyitja – bátorságot gyűjtés – megvárja a hollókat. Közel vannak, felé jönnek, neki csapódnak a hatalmas félig nyitott ajtónak. Kirepülnek, eltűnnek. Neki semmi baja, csak ki kellett őket engedni. Nyomukban fényesség, ragyogó világosság, megnyugszik, becsukja az ajtót. Farmerja farzsebébe teszi a kulcsot.

Elmondja, hogy a kulcs az akarata, ajtó kitárulkozás, őszinte beszéd, gyónás. A szürke teret az ajtón túl, amit távolról bevilágít a fény a lelkiállapotának gondolja. A hollók rossz tettek, bűnök. Úgy gondolja, rendszeresen kell ajtót nyitni, hogy a lelke tiszta maradjon, ne furdalja semmi.

Az ajtó mögött szürkés a tér, a távolból nap vagy holdszerű fényforrás rávilágít, keresztül a szürkeségen.

A szürke szín számára a mindennapi gondokat jelenti, felesége, a munka, fáradtság. A fényforrás Isten – a fény pont rá jön, egy sávban.

Ezt követően még az órán elmondja, hogy felesége hazajött, hatalmas veszekedés tört ki. Rajta úgyse segít ez az egész a terápia, a saját igyekezete is hiábavaló, mert nem változik.

Akkor se jó, ha iszik, akkor se, ha nem iszik.

A végén megállapította, hogy ezentúl nem iszik, megjegyzést se tesz.

Kitartóan, szívósan próbált javítani házasságán, küzdött meg italozásával. Tiszteletre méltó volt az igyekezete.

Kb. két héttel később hívtunk képet a mozgó járműre. A kép a következő volt:
Megjelenik egy fekete gőzmozdony, erős, masszív, konzervatív, nagy. Sugározza a régimódiságot a hagyományok fontosságát.

Ez megmutatkozott akkor, mikor a kliens kapcsolatuk elején megtudta, hogy felesége terhes. Ekkor felesége azt hitte, el kell vetetnie a magzatot, de a kliens feleségül vette, és ki is tartottak egymás mellett.

Úgy képzelem, az a fekete gőzmozdony megállíthatatlanul megy előre, nagyon erős és nagyon egyben van, tudja, mit akar. És el is éri a célját, ahogy a kliens is kitartó, szívós munkával elkérte. Nagy energiát fektetett a terápiába, minden képet gondosan kidolgozott, megkereste a jelentését, és rendszeresen gyakorolt. Ennek megfelelően a terápia eredményes lett. A kliens személyisége rugalmasan formálódott.

A következőképpen tette jobbá a mozdony képét: két személy ül be a mozdonyba, a felesége és a lánya. Mindenki boldog, ő viszi őket, ők pedig irányíthatják őt.

Fontos, hogy egy irányba mennek, a mozdonyon muskátlik vannak vidáman, füstölögve haladnak.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.