Esetleírás: K. Z. – 5. rész

Ami az alkoholt illeti, kb. 4 hónapig nem fogyasztott egyáltalán. A diagnózisával, miszerint dipszomán lenne, nem értett egyet. De hát az alkoholizmus első jele a tagadás, úgyhogy ezt nem is firtatnám tovább. Tény, hogy orvosilag és szociológiailag egyaránt kb. 3 hónapja definiálhatja magát alkalmi alkoholfogyasztónak (szociális ivó). Ami azt jelenti, hogy ünnepekkor, baráti sörözésekkor élvezi boldogan a sör meg a bor nyújtotta élvezeteket. Nagyságrendileg 4-5 sörben, ill. 2-3 pohár borban maximalizálta a mennyiséget. Ezzel kapcsolatban különösebb tervei nincsenek. Neki és a környezetének is jó így, ahogy van. Viszont megtartja az alkoholízlését, kerüli a rövid italokat, és továbbra is kerüli az olcsó, kommersz sört, bort.

A sérelemgyűjtés elkerülésére fokozottan figyel, hogy sérelmei ne halmozódjanak fel, és ne érjék el a kritikus pontot. Élettere két szegmensét érinti kifejezetten a kérdés. A családterápia segít a házastársi kapcsolata és munkahelyi problémái feltárásában, megértésében. Míg az autogén tréning segítségével könnyebben kerekedik felül az egóján, a konfliktushelyzeteken, és ezáltal fejleszti szupegeróját (felettes énjét).

Az autogén tréninggel, akárcsak az ökölvívással hatékonyabb megelőzni az agressziót, mintsem megszüntetni.
Az autogén tréninget a jövőben is alkalmazni fogja kötetlen formában. Fontosnak tartja az autogén tréning testre szabását, mert semminek sincs jövője, ami alkalmatlan arra, hogy kövesse a természeténél fogva változó ember igényeit.

A terápia végén kaptam tőle egy gyönyörű könyvet II János Pál pápáról, dedikálva. Ez ismerve nehéz anyagi helyzetüket, és hogy hamarosam megszületik második gyermeke, nagyon szép ajándék volt, most is meleg szívvel gondolok vissza rá.

A családterápia alatt fogant meg második gyermekük, akinek kihordását felesége terápiája segítette. Ezt a kliens az első terhesség alatt tapasztalt gyakori hányások miatt kérte.

Elmondta, hogy hálás a Karitásznak, mert egyéni terápiáját családterápia, majd feleségének terápiája követte, le tudta tenni az alkoholt, rendbe jött házassága, kapcsolata feleségével gazdagodott.

Budapest, 2012. 03. 10.
dr. Machó Adrienn
pszichiáter, pszichoterapeuta

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.