Kényszerbetegség gyógyszeres kezelése: antidepresszánsok

A kényszerbetegségben szenvedők többnyire kimerültek, jobban ki vannak merülve, mint más pszichiátriai betegek.

A kényszerbetegségre jellemző az ellentétes késztetések egyidejű jelenléte, a tegyem, ne tegyem. Például a késztetés a tisztálkodásra, a fokozott, túlzott tisztálkodásra én-idegen, a kényszerbeteg erős késztetést él át arra is, hogy ne tegye meg. Az én ilyenkor a két ellentétes késztetés hatása alatt áll egyszerre. A megtegyem, ne tegyem már egy kompromisszum eredménye: időben elválasztódik egymástól a két impulzus és oszcillálóvá alakítja át az egyidejű két késztetés fojtogató jelenlétét. Ezért nem jár a kényszercselekvés feszültségcsökkenéssel. A kényszercselekvés végén azonnal érvényre jut az ellentétes késztetés, majd annak végén újra az első, és ez így megy vég nélkül. Mint az óra lengőkereke, kattan egyet, és már indul is az ellentétes irányba nyugvópont nélkül.

Tehát a kényszercselekedetek megtételekor nincs átmeneti nyugalom sem, folyamatos kényszer alatt él a kliens. Az egész folyamat nagy mértékben lemeríti a szervezet energia szintjét, krónikus fáradtság van jelen. A párhuzamosan szedett nyugtatók szintén alacsonyabb energia szintre juttatják a szervezetet.

A kényszerbetegség, pszichoterápiája alatt, mint más betegség pszichoterápiájánál adhatunk gyógyszereket.
A pszichoterápia alatt adott gyógyszerek akkor indokoltak véleményem szerint, ha a folyamat meghaladja az egyén teherbírását, az én szétesésével fenyeget, vagy az egyénnek kára származhat a tünetekből. Ilyenkor a pszichoterapeuta,főleg, ha egyben pszichiáter is, felajánlhatja a gyógyszerszedést.

A pszichoterápia alatt sokszor a kliens kéri a gyógyszerszedést.
Én ezt a kérést elfogadom, és ilyenkor felírom a gyógyszert, azért is, mert ha nem teszem, a kliens keres egy másik orvost, esetleg a terápia mellett, és azzal íratja fel. A pszichoterápia alatt szedett pszichiátriai gyógyszerek szerepe a terhek csökkentése. A gyógyszerek energiát adnak – az antidepresszánsok adandók elsősorban -, és ennek az energiának a birtokában jó esetben a kliens változtatni tud az életvitelén, meg tudja teremteni azokat a körülményeket, amik hosszabb távon a javulást, akár a gyógyulást szolgálják. Fontosnak tartom, hogy a pszichoterápia alatt a kliens nyisson a világ, a régi és új kapcsolatok felé, rendszeresen intenzíven sportoljon, leginkább szabad levegőn.

Mivel a pszichiátriai betegségek, így a kényszerbetegség különösen sok energiát von el az egyéntől, a sport és a kapcsolatok ennek pótlása miatt rendkívül fontosak.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.