A kényszerbetegség jelentkezése, mint krízishelyzet

Krízis helyzetek – a kényszerbetegség jelentkezése, mint krízishelyzet

A kényszerbetegség nagyon megterhelő, hatalmas szorongással járt együtt. Ebben a helyzetben vagy megerősödik az én és megküzd a kényszer-betegséggel, vagy vesztesen kerül ki, a kényszerbetegség által lerombolva.

A krízishelyzetekből lehet tanulni. a pszichoterápia segít a krízishelyzet feldolgozásában. A pszichoterapeuta segítségével a krízishelyzet átláthatóvá válik, csökken a teher, lehetségesnek látszik a megküzdés. A pszichiátriai betegségek keletkezése, így a kényszer-betegségé is felfogható krízishelyzetként, az egyén egyensúlya felborul. Amennyiben a krízishelyzetet sikerül rendezni, az egyénnek a pszichoterápia segítségével javul az önértékelése. Lehetséges a krízishelyzetből nyereségesen kikerülni, lehet fejlődni a megküzdésben. Ebben az esetben a krízishelyzet hasznos volt, lehetőséget adott a fejlődésre, erősödésre.

A krízishelyzet alatt, különösen annak kezdeti szakaszában, mikor ki kell alakulnia a megküzdésnek, lehetséges, hogy a kliens kérésére a pszichoterápia heti több alkalommal történjen. A pszichoterápia gyakorisága egyébként a heti egyszeri alkalom, mert a későbbiekben a túl gyakori találkozás a kliens függéséhez vezethet, a pszichoterápia folyamán így a pszichoterapeuta venné át az irányítást, ami káros.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.