A kényszerbetegség pszichoterápiája

A kényszerbetegség pszichoterápiájában fontos szerepet kap a kognitív pszichoterápia. Manapság egyre újabb pszichoterápiás irányzatok jelennek meg, új pszichoterápiás módszerek. Az egyes pszichoterápiás módszerek ötvözhetőek, a pszichoterapeuta kialakítja a saját pszichoterápiás módszerét. A pszichoterapeuta pszichoterápiás módszere személyiségétől függ, szerepelhetnek benne különböző pszichoterápiás módszerek, különböző hangsúllyal.

Az alkalmazott pszichoterápiás módszer mindig függ a pszichoterapeuta végzettségétől. Manapság szinte minden pszichoterápiában alkalmazásra kerül a kognitív pszichoterápia, a kényszerbetegség pszichoterápiájában pedig különösen gyakran. Az analitikusok, és egyéb módszerek képviselői is szívesen alkalmazzák a kognitív pszichoterápiát a gyógyulás facilitálására.

Az ingerelárasztásos technika, tehát pl. a piszok (amitől a kényszerbetegségben szenvedő irtózik), tartós jelenléte, a mosakodás lehetetlenné tétele, vagy a kényszercselekedetek vég nélküli ismételtetése, a kényszercselekedetek túlzásba vivése is a kényszerbetegség kogniitív pszichoterápiájához tartozik.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.