A személyiség változása kényszerbetegség pszichoterápiája alatt

A személyiség strukturális dimenziójának változása pszichoterápia, különösen a kényszerbetegség pszichoterápiája alatt

A személyiség struktúrája folyamatosan változik, ez a változás az új információk integrálása miatt, azok hatására következik be. Ezért nem mindegy, hogy milyenek az új információk. Minden esetben meghatározó a pszichoterápiás kapcsolat. A változás ugyanakkor lassú, ezért az állandóság élményével járhat.

A pszichoterápia alatt a pszichoterapeutával való kapcsolatban fontos, hogy a páciens biztonságban érezze magát, így ez a kapcsolat biztosítja a szelf koherenciáját, egységét, összefogottságát, és egyben az önállóságát is. A pszichoterápia kapcsán a pszichoterapeutával kialakított kapcsolatnak lehetővé kell tennie a leválást a kapcsolatokban, a szembenállást, a kliens önszervező képességének megélését, és a másikhoz való kötődést. A kényszerbetegség pszichoterápiájában különösen fontos a biztonságos kapcsolat, fontos, hogy a kényszerbetegség pszichoterápiája alatt a kliens megélhesse érzelmeit, hiszen ezek a kényszerbetegségben háttérbe kerülnek.

Egyben a kényszerbetegség pszichoterápiája alatt a kliens és a pszichoterapeuta között kialakult biztonságos, teherbíró kapcsolat a fejlődés, gyógyulás lényegi kérdése.

A kényszerbetegség pszichoterápiája kapcsán a pszichoterapeuta és a kliens közötti biztonságos kapcsolat eredménye a fejlett identitás, jól szabályozott érzelmi kontroll, impulzus kontroll, önértékelés, az adaptív irányító és cselekvő képesség kialakulása.

Fontos, hogy a kényszerbetegség pszichoterápiája során a kliens fejlődjön a másik különálló tárgyként való megélésében, független realitásának elfogadásában, és a másik belső világába való elehelyezkedésben, önmaga önreflektív észlelésében.

A kényszerbetegség pszichoterápiájában az érzelmek, a kapcsolatok fejlődése új dimenziót nyit meg, és lehetővé teszi a kapcsolatok fejlődésén keresztül a javulást, gyógyulást.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.