Miért érdemes pszichoterápiára járni?

A pszichoterápia idő és pénz igényes, mindenképpen bele kell fektetni valamennyi lelki munkát. Ez többnyire inkább automatikus, tehát szívesen gondolkozunk a beszélgetés alatt történtekről, fedezzük fel önmagunk belsejét. Mégis, a pszichoterápiához kitartás kell, fontos, hogy átmeneti hullámvölgyek után is kitartsunk, mert a pszichoterápiának hosszabb távon látszik igazán az eredménye.

A pszichoterápia során a kliens tulajdonságokat, viselkedési mintákat vehet át a pszichoterapeutától. A pszichoterapeuta mintaként szerepelhet, így fontos valóban törődnie a saját személyével, saját lelki egészségével.

A pszichoterapeuta munkaeszköze a saját személyisége.

A pszichoterápia során a kliens és a pszichoterapeuta közötti kommunikáció során energia átadás történik, a kliens jobban lesz, sok energiát, törődést, figyelmet, elfogadást kap a pszichoterapeutától, és érdekes módon a kliens mindig ad energiát a pszichoterapeutának, bármilyen rosszul is van, maga a segítés ténye ad energiát a pszichoterapeutának. Mindemellett a pszichoterápia a pszichoterapeutának mégis fárasztó, tehát fontos utána regenerálódni, megújulni. Ha két ember kapcsolatba kerül, mindig gazdagabbak, vagy szegényebbek lesznek, tehát megváltozik az energiaszintjük, közérzetük. A kapcsolat, így a pszichoterápiás kapcsolat is mindkét félre hat.

A pszichoterápia során a kliens a szokásos módon próbál kommunikálni. Ekkor a pszichoterapeuta szerepe az, hogy empatikus, hiteles viselkedésével, feltétel nélküli elfogadásával segítsen a kliensnek, és a kommunikáció egy jó, helyes irányba menjen, hogy a pszichoterápia során a kliens elhagyja a rossz mintákat, egyre hitelesebb legyen, elfogadása főleg saját maga irányába nőjön. Úgy gondoljuk, a pszichoterápia során első mindig az önbecsülés helyreállása, az én-erő növekedése, a saját egyensúly visszaszerzése, megteremtése. Ezután következnek a mások irányába történő változások, a többi ember megbecsülése, értékelése, a kapcsolatok harmonikusabbá válása.

A pszichoterápia javítja az általános közérzetet, mérsékli a szorongást, a felesleges feszültségeket megszünteti. A pszichoterápia hosszabb távon javítja az életminőséget, lehetővé teszi a személyiség kibontakozását, kiteljesedését, az önmegvalósítást.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia, természetes gyógymódok
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.