Párkapcsolati nehézségek a borderline személyiségzavarban

A borderline személyiségzavarban szenvedők párkapcsolati nehézségei és azok kezelése

Nehéz a borderline személyiségzavarban szenvedőnek párkapcsolatot találnia, és nehéz a borderline személyiségzavarban szenvedővel keletkezett párkapcsolatot megtartani. Több kliens jön hozzám tanácsot kérni, mert az a gyanúja, hogy párja borderline személyiségzavarban szenved, és a párkapcsolat felemészti az energiáját. Ugyanakkor azt is elmondják, hogy párjuk nagyon szeretetteljes tud lenni, rendkívül kedves, látszik, hogy megbánja a hibáit, és ezek a kapcsolatok többnyire szépen indulnak, mindkét fél nagy reményeket vet bele, a nők sokszor gyermeket is szeretnének párjuktól.

Mégis rendkívül sok szenvedéssel tud járni a borderline személyiségzavarban szenvedőkkel való kapcsolat. Kiszámíthatatlanok, mivel gyermekkorban nem kapták meg többnyire azt a biztonságot, szeretetet, ami stabilitást adott volna nekik. A borderline személyiségzavarban szenvedőknél hiányzik a másikba vetett bizalom, mert azt többnyire ők sem kapták meg, nem tapasztalták meg, hiányzik a másik konstans, jó megítélése, reagálásaik szélsőségesek, sokszor fájdalmason, bántóan leminősítőek, ha haragban válnak el a másiktól, nem tudják azt elengedni, gazemberként emlékeznek rá, és alig várják a visszavágás lehetőségét. Hiányzik tehát belőlük az a stabilitás, ami felülírná az aktuális rossz élményeket, a másik átfogó megítélésének képessége, emiatt kapcsolataik szélsőségesek, változóak. Agresszivitásuk sajnos pont a közelállók, a szülő, testvér, szerelmi partner irányában erőteljesebb, például munkatársakkal szemben teljesen háttérbe szorul. Sérült indulatszabályozásuk, emiatt gyakoriak indokolatlan dühkitöréseik, amelyek egyrészt irányulhatnak másokra, vagy tárgyakra. A borderline személyiségzavarban szenvedő sokszor indokolatlanul köt bele a másikba.

Párterápia borderline személyiségzavarban szenvedőknek

Talán segít, ha megpróbálja párjuk megérteni őket, azt a folyamatos szorongást, bizonytalanságot, amit az életben átélnek, a rengeteg kudarcot, hogy nem tudnak „jól” viselkedni, hogy hibásak a reagálásaik, hogy kapcsolataik egyre másra tönkremennek, megpróbálunk kedves reagálásaikra figyelni elsősorban. Úgy gondolom, sokat tud segíteni a párterápia, vagy a borderline személyiségzavarban szenvedő egyéni pszichoterápiája. A gyógyszerszedés könnyen a visszájára tud fordulni, mert könnyen lesznek függők a szorongásoldóktól, altatóktól. Ezektől a pszichiátriai gyógyszerektől ugyanis a borderline személyiségzavarban szenvedők megkapják azt a stabilitást, nyugalmat, amit gyermekkorukban nem kaptak meg, másrészt pedig jellemző rájuk a visszaélés, a határok tartásának képtelensége. A borderline személyiségzavarból való gyógyulás mindenképpen hosszú folyamat, türelmet és kitartást igényel mind a klienstől, mind a terapeutától.

A bejegyzés kategóriája: lelki eredetű betegségek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.