A pszichiátria, pszichiátriai betegségek, és a pszichiátriai betegek stigmatizáltságáról

Az első pszichiátriai gyógyszerek kb. kétszáz éve jelentek meg. Ma már számos pszichiátriai gyógyszer létezik, és a pszichiáter ezek segítségével tudja enyhíteni a kínzó szorongásokat, az elviselhetetlen helyzeteket. A pszichiátriai gyógyszerek segítségével enyhül a depresszió, csökken a szorongás, és gyógyulnak a pszichotikus betegségek. Tehát az egyén teherbírását meghaladó helyzetekben szükség lehet a pszichiátriai gyógyszerekre. Sajnos a pszichiáter által felírt gyógyszereket sokszor a pszichiátriai betegek egy életen keresztül is szedik, ill. a pszichiáter ezeket a szereket évekig, akár egy életen át is adja a betegeknek. Ilyenkor kialakul a hozzászokás, a függőség (addikció) hasonlóan a kábítószerekhez. Ilyenkor a pszichiátriai gyógyszerek inkább drogoknak tekinthetők, krónikusan szedve már nem gyógyítanak, hanem pont krónikussá teszik a pszichiátriai betegséget.

Én, mint pszichiáter igyekszem a pszichiátriai gyógyszereket minél rövidebb ideig adni, és pszichoterápiával gyógyítani.

A pszichiátriai betegségek kiindulása oda köthető, hogy a pszichiátriai betegek életül korai szakaszában többnyire nem kapták meg azt a gondoskodást, biztonságot, szeretet, amire szükségük lett volna. Ezért sérülékenyebbek. A pszichiátriai betegséget kiválthatja ugyanakkor egy átmeneti túlterhelés is, akkor is, ha az egyén alapvetően egészséges. Mindannyian kerülhetünk teherbírásunkat meghaladó helyzetekbe.

Pszichiátriai osztályra bekerülni nem szégyen, és sajnos súlyos pszichés betegségen szinte mindenki átesik élete folyamán, csak erről nem szívesen beszélnek.

A pszichiátriai betegségek stigmatizáltsága tovább rontja a pszichiátriai betegségben szenvedők életét, hátráltatja gyógyulásukat. A pszichiátriai betegségek stigmatizáltsága a pszichiátriai beteget kizárja az emberek közül, szégyenre ítéli, titkolózásra, alárendelődésre, és így megszűnnek azok a potenciális kapcsolatok, amelyek gyógyulását, a társadalomba való visszailleszkedését szolgálnák.

Pont azok az emberek nem kapják meg a másik odafordulását, akiknek pedig a legnagyobb szükségük lenne rá.

Feltétlenül szükségesnek látom a pszichiátriai betegségek stigmatizáltsága elleni küzdelmet, mivel valóban okuk többnyire az a szeretethiány, izoláció, ami csak a kapcsolatok újra egészségessé válásával, odafordulással gyógyítható.

A bejegyzés kategóriája: pszichiáter
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.