A pszichiátria szerepe

A pszichiátria a lelki betegségek gyógyításával foglalkozik. A pszichiátria a Semmelweis Egyetemen az általános orvosi karon kerül előadásra. A pszichiáterek gyógyító tevékenységük során alkalmazzák a pszichiátriai gyógyszereket. Ezek a pszichiátriai gyógyszerek alkalmasak a pszichiátriai betegségek tüneteinek, a szenvedésnyomásnak a csökkentésére, így az elviselhetetlen, a személyiség szétesésével fenyegető szorongás is elviselhetővé válik.

Napjainkban egyre inkább terjed a közösségi pszichiátria, a közös gyógyulás, együtt gyógyulás, a közösségbe tartozás, egymás segítése által. A pszichiátriai betegek egymástól, környezetüktől függetlenül nem tudnak meggyógyulni, fontos a családtagok, a kisebb és nagyobb közösségek szerepe. Mint minden embernek, a pszichiátriai betegséggel küszködőnek különösen fontosak a kapcsolatok, amelyekben elfogadást, értékelést kapnak.

A pszichiátriai betegségekből való gyógyuláshoz elengedhetetlen a személyiség gyógyulása, egészségesebbé válása, kapcsolatainak kialakulása, megtartása, fejlődése. A közösségi pszichiátria erre különösen nagy súlyt helyez.

A pszichiátriai gyógyszerek önmagukban nem gyógyítják a pszichiátriai betegségeket.

A pszichiátriai betegségek gyógyulása során fontos a pszichiáter szerepe. Bálint Mihály használta először az orvosgyógyszer elnevezést. A gyógyszer, amit a pszichiáter ad, többféleképpen hathat. Érdekes, hogy a gyógyszert adó meghatározza a gyógyszer hatását is, pl. van, aki által adott pszichiátriai gyógyszer erősebben hat, kevesebb mellékhatással, és maga az orvos is gyógyszerként hathat, tehát nem mindegy, milyen az orvos személyisége. A pszichiátriai gyógyszerek a pszichiáter közvetítésévek kerülnek a beteghez, és ez hatásukat is meghatározza.

A pszichiátria a gyógyszeradagoló szerepből egyre inkább kilép a közösségekbe, a pszichiátrián belül egyre nagyobb súlyt kap a pszichoterápia, pszichiátriai osztályokon jó esetben jelen van pszichoterapeuta is, remélhetőleg a jövőben egyre nagyobb súllyal.

Németországban a társadalombiztosítás támogatja a pszichoterápiát, és fel lehet írni vényre 20 alkalom pszichoterápiát is, nem csak kémiai gyógyszereket.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.