A pszichiátriai gyógyszerek és a pszichoterápia

Hogyan gyógyítanak a pszichiátriai gyógyszerek, és hogy gyógyít a pszichoterápia?

A pszichiáter által felírt gyógyszer a bevétel után fél-egy órával hat, hatására érezhetően csökken a szorongás, javul a hangulat. A gyógyszer hatása addig tart, amíg szedik. Mikor abbahagyják a pszichiátriai gyógyszerek szedését, elmúlik hatásuk. Mivel nem változott semmi legbelül, a régi konfliktusok újraélednek, és újra jelentkeznek a pszichiátriai tünetek, ami újabb gyógyszerszedést tesz szükségessé. A pszichiátriai gyógyszerek szedése során egy idő múlva kialakul a hozzászokás, függőség. Azonos hatás eléréséhez egyre több gyógyszerre van szükség. Így válnak krónikussá a pszichiátriai betegségek.

Tehát csupán a pszichiátriai gyógyszerek szedése nem gyógyítja meg a pszichiátriai betegségeket. Viszont átmenetileg csökkentik a szenvedésnyomást, tehát ha a pszichiátriai tünetek már elviselhetetlennek tűnnek, a nagyobb bajtól, a széteséstől, a súlyos depressziótól, öngyilkossági veszélytől megvédenek.

A mélyebb változást, a pszichiátriai tünetek végső megszünését a pszichoterápiától várhatjuk.

A pszichoterápia a személyiséget alakítja, viszonyulását önmagához és a másikhoz, harmonikusabba teszi, javítja az életminőséget, a kapcsolatok minőségét.

A pszichoterápia, mivel hatására megváltozik a személyiség, hosszan tart, legalább 3-4 hónapig, de eltarthat akár két vagy több évig is. Ez függ a pszichiátriai betegség súlyosságától, a személy gyógyulási folyamatának gyorsaságától, stb.

A pszichoterápia hatása lassan alakul ki, de maradandó. Hatására alakul a személyiség, és a felszínen lévő pszichiátriai tünetek szükségtelenné válnak. Amennyiben a mélyben rendeződnek a problémák, megszűnnek a tünetek, a pszichiátriai betegség gyógyul.

A pszichiátriai betegségek gyógyulásában alapvetőek az emberi kapcsolatok, és ide minden mély, kölcsönös kapcsolat tartozik, nemcsak a pszichoterapeutával való.

A bejegyzés kategóriája: pszichiáter, pszichológus, pszichoterápia
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.