A pszichoterápia és a hitelesség

A pszichoterápia fontos követelménye a pszichoterapeuta részéről a hitelesség.
A hitelesség a a pszichoterápia során azt jelenti, hogy a pszichoterapeuta átlátható, felvállalja érzéseit, gondolatait, bármilyen rosszak, hibások is azok esetleg. Tehát a pszichoterápia során a pszichoterapeuta nem bújhat el álarc mögé, nem veheti fel a pszichoterápia során a pszichoterapeuta a mindentudó, mindent jól csináló orvos álarcát, hanem fel kell vállalnia saját hibáit.

A pszichoterápia során a kliens tulajdonságokat vesz át a pszichoterapeutától. Ez a jelenség az internalizáció. Tehát a pszichoterápia sorén a kliens sajátjává válnak a pszichoterapeuta bizonyos tulajdonságai. Nem mindegy, hogy a pszichoterapeuta milyen tulajdonságokkal rendelkezik, ezeket mennyire fejleszti. Ez a folyamat, az internalizáció a pszichoterápia során észrevétlenül zajlik le.

A pszichoterápiában fontosak a keretek.
Fontos, hogy a pszichoterápiás kapcsolatnak legyenek keretei. A pszichoterápia elején meg kell határozni a kereteket. A pszichoterapeuta közli a klienssel saját vállalásait, a pszichoterápia helyét, rendszerességét, időtartamát, és a kliens is közli saját részvételét a pszichoterápiában. Ez a pszichoterápiás szerződés.

A személyközpontú pszichoterápia sajátossága
A pszichoterápia a személyközpontú pszichoterápiában egyfajta kísérés. A személyközpontú pszichoterápia non-direktív terápia, tehát egyfajta passzivitás jellemzi. A pszichoterapeuta mintegy kíséri a klienst, a klienst hagyja kibontakozni, támogatja növekedése során.

A bejegyzés kategóriája: pszichológus, pszichoterápia
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.