A pszichoterápia története

Az első pszichoterápiás módszer több mint 100 éve jelent meg, ez a hipnózis volt. Utána még számos pszichoterápiás módszer látott napvilágot, így a pszichoanalízis, majd az autogén tréning. Ennél az utóbbi pszichoterápiás módszernél történt először hatásvizsgálat. Kíváncsiak voltak, hogy vajon a pszichoterápia alkalmas-e a lelki betegségek gyógyítására, vagy nem. Ezért ennél a pszichoterápiás módszernél kiválasztottak több paramétert, és ezek változását vizsgálták a pszichoterápia alatt.

Megállapították, hogy a pszichoterápia végére ezek a paraméterek szignifikánsan változtak, és arra mutattak rá, hogy a pszichoterápia – ezen belül jelen esetben az autogén tréning – alkalmas a pszichiátriai betegségek gyógyítására. Tehát immár a pszichiátriai gyógyszerek mellett volt egy másik gyógymódja is a lelki betegségeknek.

A pszichoterápia másként gyógyít, mint a pszichiátriai gyógyszerek, mélyebben, célorientáltabban. A pszichoterápia magát a személyiséget gyógyítja, és úgy tűnik, maga a kapcsolat a gyógyító.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia, természetes gyógymódok
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.