Hogyan segítek?

Pszichológus, pszichiáter honlapja

  • egyéni vagy csoportos pszichoterápia
  • pszichiátriai gyógyszeres kezelés
  • pszichiátriai gyógyszeres kezelés és pszichoterápia

Tapasztalatom szerint csoportban a tagok egymásra serkentő hatással vannak, a csoportnak van egy saját gyógyító ereje, ezért szívesen alkalmazok csoportos pszichoterápiát.

Dr. Machó Adrienn pszichológus - tárnicsÉn az Élet vagyok, győzni akarok a sziklák felett

Mi is az a pszichoterápia?

A pszichoterápia a lelki betegségek gyógymódja.

A pszichoterápia során fontos követelmény a terapeutától a kliens irányában az empátia, a feltétel nélküli pozitív elfogadás, és a hitelesség.

A hitelesség jelentése, hogy a pszichológus, pszichiáter mindig önmagát nyújtja, nem rejtőzik szakmai sablonok, elképzelt tekintélye mögé, hanem egyenrangú, kölcsönös, őszinte kapcsolat kiépítésén munkálkodik, ami a későbbiekben minta lesz a kliens többi kapcsolatára is.

A pszichoterápia során a terapeuta (pszichológus, pszichiáter) magatartásmintái beépülnek a kliensbe, ezt internalizációnak nevezzük.

A pszichoterápia nemcsak az előtérben álló zavaró lelki tünetek, a szorongás, depresszió, pánik, pszichózis, valamint hasmenés, gyakori vizelés, és egyéb testi panaszok megszüntetésére törekszik, hanem az egész személyiség alakítására.

A pszichoterápia során a kliens részéről fontos a befektetett lelki munka. Ennek a lelki munkának eredménye a személyiség alakulása, formálódása.

A terápia eredményeképpen javulnak a kapcsolatok, kevesebb lesz a súlyos, zavaró, traumatizáló konfliktus, ugyanakkor mégis előforduló konfliktusaink, és hibáink felvállalhatóakká, kezelhetőekké válnak, életünk harmonikusabb lesz.

A pszichoterápia során a személyiség harmonikusabbá válásával a tünetek létjogosultsága megszűnik.

Így a pszichoterápia nem felületes, felszínes, az előtérben lévő tüneteket érintő, hanem a személyiség alapjaiban történő gyógyulás.