Mire jó a pszichoterápia?

A pszichoterápia a lelki betegségek gyógymódja. A pszichoterápia olyan módszer, mely lelki problémáinkat, személyiségünk hibás működését hívatott korrigálni, a személyiséget harmonikusabbá tenni.

A pszichoterapeutának nagyon fontos feladata a saját személyiségén való munka. A pszichoterápia során a munkaeszköz maga a pszichoterapeuta személyisége, tehát fontos, hogy ép legyen, egészséges, teherbíró, és mintául tudjon szolgálni a pszichoterápia során. Ehhez a pszichoterapeutának időt kell szánni magára, személyiségének karbantartására, fejlesztésére.

A pszichoterápia során két ember kapcsolatba kerül egymással. Ennek során adnak egymásnak és kölcsönösen kapnak egymástól. Például a pszichoterápia során a depressziós beteg feltöltődik, mer a pszichoterapeuta energiát ad át. A rosszabb állapotú esékenyebb beteg jóval több energiát von el a pszichoterapeutától, illetve neki jóval több energiát ad a pszichoterapeuta. Minden emberi kapcsolatot jellemez egyfajta kölcsönösség, ez működik a pszichoterápia során is.

Fontos, hogy a pszichoterapeuta személyisége mintául tudjon szolgálni a kliensnek.

Ezenkívül a pszichoterápiához jelentős tárgyi tudás is feltétlenül szükséges. Ismernie kell a pszichoterapeutának a lelki betegségek kóroktanát, kialakulását, osztályozását, és biztosan kell alkalmaznia néhány pszichoterápiás módszert.

Három fontos tulajdonsága a pszichoterapeutának a hitelesség, empátia, és a kliens feltétel nélküli, pozitív elfogadása. Ezek a tulajdonságok a pszichoterápia során fejlődnek, és erre feltétlenül oda kell figyelni.

A pszichoterápia során a pszichoterapeuta mintául szolgál, a kliens tőle viselkedésmintákat, tulajdonságokat, személyiségjellemzőket vesz át. A pszichoterapeutától egyes országokban kötelezően, nálunk ajánlottan szupervízióra kell járnia, ahol egy magasabb tekintély ellenőrzi, segíti munkáját. Ez is egy pszichoterápiás kapcsolat.

A pszichoterápia a személyiség alapjait gyógyítja, a korai kötődési traumákat, az elhanyagolások következményeit is.

A pszichoterápia típusai:

Ha szeretné felvenni velem a kapcsolatot, kérem kattintson ide:
dr. Machó Adrienn elérhetőségei, üzenetküldés

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia, természetes gyógymódok
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.