A pszichoterapeuta végzettség megszerzéséről

Magyarországon a pszichoterapeuta végzettséghez vagy pszichológusi, vagy orvosi alapvégzettség szükséges. Az általános orvosi végzettség megszerzése 6 év, utána jó esetben a pszichiáteri alapszakvizsga a legjobb a pszichoterapeuta szakmához. A pszichoterápiás szakvizsga ráépített szakvizsga, ráépíthető a pszichiátriai szakvizsgára is.

A pszichiátriai szakvizsga megszerzése minimum 6 év, de lehet ennél hosszabb időtartam is, mert nem minden orvosi munkahelyen eltöltött idő számít be a pszichiátriai szakvizsgába. Emellett szükséges a pszichoterapeuta szakvizsgához a módszerspecifikus végzettség, legalább egy módszerből, ezt hosszú évek alatt lehet megszerezni, nekem két módszerspecifikus végzettségem van, melyeket együttesen kb. 10 év alatt szereztem meg.

A pszichoterapeutáknak foglalkozni kell magukkal, folyamatosan szupervízióra, továbbképzésekre kell járni.

A pszichoterapeuta szakvizsgára a közvetlen felkészülés, a szükséges gyakorlat 2 év, melyet el lehet végezni a Tündérhegyi Pszichoterápiás Osztályon, mely nehezebb, mégis pont ezért értékesebb, pszichoanalitikus ismereteket nyújt. Ezután lehet megszerezni a pszichoterapeuta szakvizsgát.

A pszichoterapeutának önmagát is karban kell tartani, nem ülhet le fáradtam a beteg elé, fontos, hogy kipihent legyen, és maximálisan tudjon figyelni a kliensre, továbbá fontos, hogy a pszichoterapeuta birtokában legyen a szükséges szakmai ismereteknek, és ezeket az ismereteket folyamatosan növelje, és fontos egyfajta érzékenység is a másik ember iránt.

Én nagyon hálás vagyok a tündérhegyi pszichoterapeuta képzésnek, mert tudásom sokat gyarapodott ott, érdemes volt a nehezebbet választani.

A bejegyzés kategóriája: pszichológus, pszichoterápia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.