Gyermekkori bántalmak szerepe a pszichiátriai betegségben

Mennyiben lehet a gyermekkori bántalmakat, elhibázott attitűdöket tisztázni, miért fontos mégis az átbeszélésük valamilyen szinten?

Sok pszichiátriai beteg azt hiszi, hogy ő hibás, rossz, már ilyen hibásan született. Vannak a lelkileg egészségesek, a sikerültek, a jók, és van ő, a rossz, félresikerült, aki már születésekor hibásan született, pszichiátriai beteg. A pszichiátriai betegség, a pszichiátriai beteg lét társadalmunkban súlyos stigma. Ha az anya, apa, gondozó hajlandó rálátni a gyerek nevelése során elkövetett hibáira, elhibázott attitűdjeire, a gyermekkel, aki talán már azóta felnőtt, és pszichiátriai betegséget hordoz- mélyebbé, közelibbé, őszintébbé tud válni kapcsolata, ő is alakul, és ő is megértést kaphat, ez a gyógyulási folyamatot nagy mértékben segíti. Szoktak levelet írni a gyermekek a szülőknek, amit többször is el lehet olvasni, gondolkozni rajta.

A legsúlyosab nélkülözéseket a borderline személyiségzavarban szenvedő pszichiátriai betegek élték meg, de hasonlóan nélkülözhettek a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő pszichiátriai betegek is.

Lehet beteg a test, és lehet beteg a lélek is, a pszichiátriai betegségnek nem kéne stigmának lennie, ugyanolyan természetesnek kéne lennie, mint a test betegségeinek, és inkább fokozott odafordulást kéne kiváltania különösen a családtagok részéről.

Sokszor ugyanis egy nehéz gyermekkor után kialakuló pszichiátriai problémák kapcsán a gyermeket a szülők leminősítik, ellökik, stigmatizálják, nem látják saját hibájukat, mulasztásaikat, ehelyett csak újabb terheket tesznek rá. Emiatt fontos a gyermekkor átbeszélése, annak a meglátása, hogy a pszichiátriai betegségeket hogyan tudja megalapozni a gyermekkori nélkülözés, elhanyagoltság, mivel ezeknek nagy szerepük van benne. Fontos azt is látni, hogy a szülőknek is megvannak a nehézségei, mi szülők is nehéz körülmények közé tudunk kerülni, nem látjuk a gyermekkel szembeni elhibázott jelenlétünket. Tehát nem bűnbakkeresésről van szó, hanem inkább egy közös úton elindulásról, egymás felé közeledésről, egymás megértéséről, amikor is rálátunk a hibáinkra.

A bejegyzés kategóriája: pszichiáter, pszichológus
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.