Pszichiátriai gyógyszerek elfogadása a pszichiátertől

A feltétel nélküli elfogadás, illetve feltétel nélküli pozitív elfogadás a pszichoterápia alapvető követelménye a pszichoterapeuta részéről.

Hogyha ezt a kliens észleli, és azt is, hogy ez tartós, egy feltétlen értékelő, megtartó erő, akkor tud bízni a pszichoterapeutában. Ilyenkor a pszichiáter, pszichoterapeuta által rendelt pszichiátriai gyógyszer jó hatásában is tud hinni. Fontos a pszichiátriai gyógyszerek alkalmazásánál, hogy a kliens tudjon hinni bennük. Sokan félnek a pszichiátriai gyógyszerektől, elolvassák a gyógyszergyárak által felsorolt összes lehetséges mellékhatást (ami pedig elő sem fordult, vagy másnak volt tulajdonítható, és csak óvatosságból szerepel a leírásban), és nem akarják, hogy pszichiátriai gyógyszert írjak fel nekik, nem akarnak pszichiátriai gyógyszert szedni, nem hisznek a pszichiátriai gyógyszerekben, félnek azoktól. Ha a pszichiáternek sikerül jó kapcsolatot kiépíteni a klienssel, és a kliens megbízik a pszichiáterben, pszichoterapeutában, az általa ajánlott pszichiátria gyógyszerben is bízik, ebben az esetben a szervezet, a tudat, mint jó anyagot várja, és a pszichiátriai gyógyszer hatni fog, esetleg már korábban is, a kliens valóban jobban lesz.

Hasonlóan a személyes kapcsolatokban is, fontos, hogy a pszichoterapeuta, pszichiáter inkább építse a kliens kapcsolatait, a harmonizálódás irányába vigye, a kölcsönös megértést próbálja elősegíteni. A kliens meg tudja tanulni emberi kapcsolataiban a pozitív elfogadást, az értékelést, hogy kapcsolataiban igyekezzen meglátni a másik jó szándékát, kikerülni a szembenállásokból. A feltétel nélküli pozitív értékelés építő tud lenni minden emberi kapcsolatban, célszerű megtartani, amíg lehet, mert a másikat is hibái kijavítására ösztönzi.

A pszichiátriai, pszichoterápiás rendelésen zajlik egy introjektív, a pszichoterapeuta attitűdjeit, vonásait, tulajdonságait elsajátító, önmagába beépítő folyamat, emiatt is nagyon fontos, hogy miként jelen a pszichoterapeuta, pszichiáter.

A bejegyzés kategóriája: pszichiáter, pszichológus, pszichoterápia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.