Nárcisztikus és borderline személyiségzavar diagnosztizálása

Sokan keresnek meg pszichiáterként, pszichoterapeutaként azzal a kéréssel, hogy igazoljam vagy zárjam ki párjuk gyanúját, hogy nárcisztikus vagy borderline személyiségzavarban szenvednek. Divat lett sajnos egymás címkézése, és diszharmonikus kapcsolatokban sokszor sorra kerül a gyanú, hogy a másik borderline vagy nárcisztikus lehet, borderline vagy nárcisztikus személyiségzavaros, pszichésen, pszichiátriailag beteg.


Sok tünete van, jellemzője a borderline és a nárcisztikus személyiségzavarnak is, ami egyéb pszichiátriai kórképekben is előfordul, például exhaustio, depresszió, súlyos szorongásos pszichiátriai zavarokban, egyéb pszichiátriai személyiségzavarokban, alkalmazkodási zavarokban.

Több ízben a kommunikáció zavara állt az előtérben. Többnyire férfiak jönnek, a párjuk küldi őket, aki már nem tudja kezelni a problémát, hordozni a terheket. Vannak nagyon zárt személyiségek, autisztikus vagy schisoid (zárt, különc) személyiségzavarok, akiknek nehéz a kommunkáció. Az ilyen pszichiátriai személyiségzavart hordozó egyének többnyire egyedül maradnak gondjaikkal, furcsa dolgaik ellenérzést keltenek inkább, szorongásuk rejtve marad, nem tudják kommunikálni. Empátia nélkülinek, durvának látja őket a párjuk, holott pont sok ízben a társ nem veszi észre a másik magára hagyottságát, súlyos magányát, nem segít kommunikációs nehézségeiben, nem áldoz erre időt, figyelmet. Az indulatok megjelenése egy végső kifutási pályája a magára hagyottságnak, a feszültségeknek, tévesen van borderline vagy nárcisztikus zavarként kommunikálva. A zárt, autisztikus, schisoid pszichiátriai személyiségzavarban szenvedőknek tanulni kell a megosztást a másikkal.

Sokszor tehát téves a gyanú, hogy nárcisztikus vagy borderline pszichiáriai személyiségzavarban szenvedhet valaki, inkább a magány oldására van szükség, észre kell venni a másik terheit, sokszor pont a küldő lehetne empatikusabb, odafordulóbb.


Divatos a fiatalok körében az önmetszés, látják mintákban, így azt a fiatalt, aki megmetszi magát, nem lehet egyből beosztani borderline személyiségzavarúnak, önmagát se diagnosztizálja így.


Sajnos divatos a pszichiátriai diagnózisok önmagunkra vonatkoztatása, az interneten hozzáférhetőek tesztek, melyek ugyanakkor nem alkalmasak pszichiátriai diagnózis alkotásra.

Borderline személyiségzavar vagy nárcisztikus személyiségzavar, illetve egyéb pszichiátriai személyiségzavarok, pszichiátriai kórképek diagnózisa pszichológiai tesztvizsgálat útján lehetséges, a személyiség pszichológiai tesztvizsgálattal ismerhető meg.

Még akkor sem állítható biztonsággal a borderline vagy a nárcisztikus személyiségzavar, vagy egyéb pszichiátriai személyiségzavar, ha több olyan tünet is jelen van, ami ezeknél a pszichiátriai személyiségzavaroknál leírásra került.

A bejegyzés kategóriája: lelki eredetű betegségek, pszichiáter
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.