A gyógyító pszichoterápiás kapcsolat

A pszichoterapeuta pszichoterápiás módszer segítségével gyógyít

A pszichoterápia elhívása, hogy a pszichiátriai betegségekben gyógyulást hozzon. A pszichoterapeuta tehát gyógyító, olyan gyógyító, aki egy pszichoterápiás módszer segítségével gyógyít. Sokáig nem hitték el, hogy a pszichoterápia alkalmas a pszichiátriai betegségek gyógyítására. Az autogén tréning nevű pszichoterápiás módszernél végeztek először kísérletet azzal a céllal, hogy kiderítsék, hogy a pszichoterápia alkalmas-e a pszichiátriai betegségek gyógyítására. Ugyanis a pszichoterapeuta a pszichoterápiák során nem ad át pszichiátriai gyógyszert, sem más kézzel fogható dolgot, ami változást hozna. Tehát a gyógyulás folyamata nem kézzelfogható, nem látható. A kísérlet során az autogén tréning elején változókat definiáltak, és azok alakulását figyelték a pszichoterápia folyamán.

Az eredmény meggyőző volt:
A pszichoterápiás folyamat elején kijelölt jellemzők a pszichoterápia végére szignifikánsan változtak. Ekkor bizonyítást nyert, hogy a pszichoterápia alkalmas a pszichiátriai betegségek gyógyítására.

A pszichiátriai betegségekből való gyógyulásban, magának a pszichoterápia folyamatában fontos a választott pszichoterápiás módszer, és fontos az is, aki végzi, a pszichoterapeuta. Magyarországon a pszichoterapeuták a pszichoterápiás szakvizsgára 2 éves tanfolyamon készülnek fel. Kell, hogy legyen módszerspecifikus végzettségük, amit hosszú évek alatt lehet megszerezni. A pszichoterápiás szakvizsga ráépített szakvizsga, megkaphatják orvosok, ha már van egy szakvizsgájuk, és pszichológusok, ha már megvan a klinikai pszichológusi végzettségük. Ezért a pszichoterapeuták alapos tudással rendelkeznek.

A gyógyító pszichoterápiás kapcsolat

Fontos még a pszichoterapeuta személye, a jelenléte a terápia alatt. Tehát a tudásán kívül fontos a jelen állapota, a fizikai, és a lelki állapota is: mennyire tud figyelni a kliensre, mennyire kipihent, mennyire tud a pszichoterápia folyamán elvonatkoztatni saját problémáitól, és kizárólagosan a kliensre figyelni. Az emberi kapcsolatok sokszor szenvednek törést, nem tudjuk megérteni egymást, apróságokért, vagy jelentős dolgokért megharagszunk a másikra, vissza vágunk, revansot veszünk, stb. Sokszor a kliens múltjában, gyermekkorában rengeteg olyan kapcsolat szerepel, amiben nem kapott elég figyelmet, elhanyagolták, leértékelték, esetleg fizikailag is bántalmazták. Ezért fontos, hogy a pszichoterápiás kapcsolatban másfajta megtapasztalást tudjon szerezni, hogy ott mély megértést, igazi odafordulást, figyelmet kapjon, hogy a pszichoterapeuta az esetleges hibás viselkedését ne torolja meg, hanem inkább értse meg, és a kliensnek megjöjjön a bátorsága, hogy szembenézzen magával, elkezdje keresni viselkedése mozgatórugóit, elkezdjen változtatni rajta. Emiatt a pszichoterápiás kapcsolat gyógyító tud lenni, a kialakult pszichiátriai betegségeket gyógyítani képes, tehát egy kapcsolatban elszenvedett bajt egy másik kapcsolat gyógyítani tud. Ebben nagyon fontos szerepet játszik a pszichoterapeuta elméleti tudása és szakmai érdeklődése.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.