Empátia a pszichoterápiában

Fejleszthető-e az empátia? Mennyire gyógyít a pszichoterápia? Jobb a pszichoterápia, mint egy jó kapcsolat? Hogy lehet, hogy egy kívülálló pszichoterapeuta gyógyít, és a szeretetkapcsolatok esetleg képtelenek erre?

Melyek a gyógyító, „pszichoterápiás hatású” kapcsolatok?

Igen, a pszichoterápia egyik alapkövetelménye, az empátia fejleszthető, érdemes tudatosan dolgozni a jobbításán. Ha megpróbálunk arra figyelni, időt szánni rendszeresen konfliktusainkban, hogy vajon a másik mit érezhet, mit akart, és mit kapott, hogy érinthette őt az én viselkedésem, mennyiben próbált meg ő korrektül, rendesen viselkedni velem, és valóban rossz volt-e hozzám, akkor meglepő dolgokra jöhetünk rá.

A másik viselkedése kellő ráirányultsággal megérthető, esetleg kiderülhet, hogy akire nagyon haragszok, rendesebben viselkedett nálam. Sokszor egy kívülálló, pont azért, mert idegen, tekintélyszemély lesz, és képes segíteni valakinek, aki hozzá fordul. Ráadásul a pszichoterapeuta bír mind az elméleti, mind a gyakorlati készségekkel, amik a pszichoterápiához, a lelki gyógyításhoz szükségesek.

Ennek ellenére pszichoterápiás tud lenni egy szeretetkapcsolat is, ehhez mindkét fél részéről elkötelezettség, kitartás kell, feltétlen őszinteség, azaz hitelesség. Nagyon jó, ha egy közeli kapcsolat tudja nyújtani a pszichoterápia alapkövetelményeit, az empátiát, feltétel nélküli elfogadást és a hitelességet (ez az őszinteség, átláthatóság).

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.