Pszichoterápiás első interjú: Sz. Zs. 34 éves férfi – 1. rész

Sz. Zs. 34 éves férfi

Mobiltelefonon hív fel egy nő, a páciens felesége, az alkoholista férjét szeretné elhozni. Az alkohol. lap. hu- n az interneten látta a honlapomat. A megadott időpontban jelentkeznek, a férfi már messziről bűzlik az alkoholtól. A tenyere, mikor kezet fogok vele, nedves az izzadtságtól.

A felesége jól öltözött, csinos nő, haja világos szőkére festve, kissé fakó, nem csillog. A férfi rendesen, tiszta ruhában, egyszerűen van felöltözve. Bejön a szobába, a felesége mondja, hogy ha lehetne, az óra végén szeretne beszélni velem. (Úgy tűnik, ragaszkodik ahhoz, hogy külön beszéljünk.)

A férfi hajlott háttal, szinte összegörnyedve jön be a rendelőbe, megmutatom, hova üljön, leül. (Úgy látom, szégyelli magát, lassan megtölti a szobát az alkoholszag. Az a fajta szag, amit Pomázon, az alkohol betegeimnél éreztem utoljára. Az a beleivódott, emésztett alkoholszag.) Az óra végén felesége elmondásából kiderül, hogy mielőtt hozzám jött, még két üveg sört megivott, hogy egyáltalán merjen eljönni.

Haja rövidre vágva, rendezett a frizurája, kis szakálla van. Elég erősen remegnek a kezei.
(Ez nem egyszerű izgalom, már inkább megvonásos tünetnek tűnik)

Június óta munkanélküli, de addig felelős pozícióban volt egy nagy ingatlan vállalatnál. Meglepődöm. ahogy velem szemben ül, inkább egy alkoholista benyomását kelti, mint egy felelős pozícióban lévő emberét. Introvertált, koarktált személyiség. Magától semmit nem mond, én kérdezem, amire néhány szóban, de lelkiismeretesen válaszol. Ahogy kérdezgetem, szinte még összébb süllyed a fotelben.

A beleivódott alkoholszag hányingert kelt bennem, régi betegeimre gondolok, majd megsajnálom, ahogy eddigi életéről beszél, alkoholizálásáról.

Közgazdász, okleveles könyvvizsgáló. Legutóbbi munkahelyén a vezérigazgató helyettese volt.

Ott 8 hónapig nem vették át tőle a szolgálati autót, hiába kérte. (Azt érzem, amit ő is sugároz – nem volt fontos.)

Nagyon megalázó volt neki az ottani munka, már akkor ivott, sokszor a munkatársakkal is. Elviselhetetlen volt a feszültség. Elvárták tőle, hogy szedje össze morzsánként az információt. Olyan dolgokat bíztak rá, ami nem tartozott hozzá. (Megsajnálom, hogy így megalázták, kihasználták. Ahogy velem szemben ül, úgy tűnik, ezt nem volt nehéz megtenni. Olyan érzésem van, hogy ezzel a férfival sok mindent meg lehet tenni.)
Az alkoholizálásba is munkatársai rántották bele.

3 éve iszik, előző munkahelyén kezdett el inni, ott is felelős pozícióban volt. Rászállnak egyes főnökök. (Úgy tűnik, a felelős pozíció is sok lehetett ilyen fiatalon.)

Lelkiismeretes férfinek tűnik, aki igyekszik eleget tenni az elvárásoknak. Ezt mások is észrevették, és igyekeztek visszaélni vele. (Zárkózott, nehezen megközelíthető, szűkszavúan válaszol. Az az érzésem, hogy sok mindent nem mond el, védi saját amúgy is eléggé megrendült én képét.) Naponta 10-15 üveg sört iszik.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.