A pszichoterápia elterjedéséről

Korunkban a pszichoterápia Magyarországon nincs kellően megbecsülve, és míg a pszichiátriai gyógyszerek jelentős támogatást, esetleg ingyenességet is élveznek, a pszichoterápia ezt nem kapja meg. Pl. Németországban a tb támogatja, ingyenes, bárkinek hozzáférhető a pszichoterápia. Magyarországon a pszichoterápia csak egy szűk rétegnek hozzáférhető sajnos, többnyire anyagiakhoz kötött.

A másik oldalról viszont felmerül, hogy ha a pszichoterápiák ilyen szinten fokozatosan mégis teret hódítanak, hogy állunk az emberi kapcsolatokkal.

Sokszor a pszichoterápia nem több, mint egy nagyon jó, empatikus, elfogadó emberi kapcsolat, ami ezek szerint gyógyít.

Úgy tűnik manapság nagyon sok embernél ezek a „pszichoterápiás” természetes kapcsolatok hiányoznak, vagy soha nem tapasztalta meg.

A kölcsönös, egymás felé irányított figyelem tehát mindannyiunknak szükséges lenne, úgy tűnik, egymást tudjuk inkább gyógyítani, mintha a legjobb pszichoterapeuták mi, közönséges, hétköznapi emberek lennénk, ha jobban figyelnénk egymásra.

A pszichoterápia lényege ugyanis az őszinte, elfogadó, mélyen együtt érző kapcsolat. Ez a pszichoterápiás attitűd tehát gyógyít, és ezt a pszichoterápiás attitűdöt meg kéne tanulnunk, ennek a pszichoterápiás attitűdnek kéne minden emberi kapcsolat alapjának lenni.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.