Pszichiátriai, pszichoterápiás rendelésen nehéz megjelenni

Nehéz megjelenni egy pszichiátriai, pszichoterápiás rendelésen. Megelőzően, ahogy szaporodnak a gondok, lehet, hogy a kliensnek jut eszébe, hogy segítséget kéne kérni pszichiátertől vagy pszichoterapeutától, de többnyire sok idő telik el, míg pszichiátriai vagy pszichoterápiás rendelésen megjelenik. Vagy eddigi tudása alapján keres pszichiátert, pszichoterapeutát, vagy érdeklődik ismerőseitől, keres az interneten, tehát az esetek többségében egy nagyjából ismeretlen emberhez megy el, akinek el kell mondania majd a problémáit, melyek rendkívül nyomasztóak, frusztrálóak, esetleg nagyon rossz színben tüntetik fel őt.

Azt gondolom, egyikünk sem beszél szívesen egy ismeretlen előtt már első találkozáskor hibás magatartásáról. Az első találkozás a pszichiáternél, vagy pszichoterapeutánál ráadásul limitált, 45 perc alatt kell elmondani a gondokat, nem lehet tudni, hogy ő hogy fogadja majd ezeket. A kliens sokszor hajlamos leminősíteni önmagát, és ezt az áttét formájában megérzi a szemben ülő pszichiáter, pszichoterapeuta is. Ráadásul az első interjúnak lenne egy olyan követelménye, hogy hagyjuk minél szabadabban beszélni a klienst, tehát ne szakítsuk meg, emiatt úgy érezheti esetleg, hogy magára marad, nem tudja, hogy magában hogyan minősíti őt a pszichoterapeuta, mondanivalója közben elbizonytalanodhat, dönthet úgy, hogy mindezt inkább nem mondja el. A hitelesség egy magasabb szintű követelmény, tehát azt, hogy már az első találkozáskor egy kliens, saját hibáitól szenvedő egyén hitelesen, őszintén elmondjon magáról „mindent, még a legrosszabbat is”, azt nem lehet elvárni.

Amit nem mondunk ki, magunkban tartunk, az átszínezett valóság, viselése terhet jelent. Jól esik végül megerősödve szembenézni hibáinkkal, rendet tenni magunkban, de ez nem szokott megtörténni az első pszichoterápiás órán. Tehát el kell fogadni, hogy az első alkalommal még biztos sok ponton védekezik a kliens, és értékelni kell, hogy megtette azt a lépést, hogy segítségért pszichiáterhez, pszichoterapeutához fordult. A további pszichoterápiás alkalmakkor megerősödve, a pszichoterapeuta segítségével egyre inkább megvalósulhat önmaga elfogadása, a szembenézés dolgaival, az önfeltárás, önmaga megismerése.

Kategória: pszichiáter, pszichológus | A közvetlen link.