Pszichoterápia időtartama kényszerbetegség esetén

Mivel a pszichoterápia a személyben hoz létre változást, és a pszichoterápia által létre hozott változásnak tartósnak és alapvetőnek kell lenni, ehhez idő kell. A pszichoterápiában létrejött változás többnyire az én-erő növekedése, az én differenciáltabb, a valósághoz közelebb értékelése, harmonizálódása.

A kényszerbetegségnél a pszichoterápia hosszabb, időigényesebb. Sajnos a kényszerbetegségnél évekig, akár két évig is eltarthat a pszichoterápia.

A kényszerbetegség súlyos szorongásokkal berögzült, kialakult, időigényes mechanizmusokkal jár. Keletkezése az anális korszakra, a szobatisztaságra tehető, és a pszichoterápiás szemlélet az akkori erőszakos szobatisztaságra nevelést, a büntető, számonkérő légkört teszi felelőssé az egyéni diszpozíciók mellett.

A kényszerbetegségnél, mint minden más pszichoterápiánál fontos az empátia, a feltétlen pozitív értékelés, a hitelesség. Emellett a kényszerbeteg pszichoterápiájánál jelen lehetnek kognitív pszichoterápiás elemek is, melyek gyorsítják a gyógyulást.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.