A depresszió pszichoterápiája

A depresszió egy energiahiányos állapot. A szorongás és depresszió mindig együtt jár, tehát ha depressziósak vagyunk, szorongunk is, ha pedig szorongunk, ahhoz mindig társul a depresszió is.

Az arány viszont változó, sokkal nagyobb arányú lehet a depresszió, és lehet, hogy pont a szorongás az uralkodó rossz.

A depresszió sajátossága a reggeli nagyon nehéz indulás, a rossz ébredés, amikor az ember nem szívesen nyitja ki a szemét erre a világra, az új, ébredő napra.

A depresszió olyan, mintha egy mély gödörben lennénk, és szinte fentről fény sem szűrődne be. Elzár, és kizár az életből. Van a depressziónak egy sajátos, a dolgokat meghamisító képe. Hirtelen minden reménytelenné, értéktelenné válik, a dolgok, a jó dolgok elérhetetlen távolságba kerülnek, és mintha mi nem is érdemelnék meg azokat, nem lennénk rá méltók. A depressziós ember elveszíti a reményét, romlik az önértékelése, keményebb ítéleteket mond magáról és a külvilágról is, megkeseredik. Elindul egy sajátos rontó kör, melyben mind saját magát, mind az őt körülvevő embereket egyre sötétebb színben látja. Egy ördögi kör egyre mélyebbre viszi a depressziós embert, ő saját magát taszítja egyre mélyebbre. Ez sajnos magától működik szinte, azaz a depresszió sajátja ez az önsorsrontás. Az egyre mélyebbre jutás egyben energia szinten is megmutatkozik, fogy az erő, egyre többet fekszik a depressziós, egyre enerváltabb, nem tud figyelni, nem emlékezik a tanultakra, romlik a teljesítménye.

A depresszió pszichoterápiájában döntő ennek a körnek a visszafordítása. A pszichoterápia során meg kell tanulni ebből a mély gödörből kifelé mászni, felfelé, ami nagyon nehéz. Ehhez szükség van a kliens bizalmára a pszichoterapeutában, egyfajta közös munkára. Fontos ilyenkor is a terapeuta hitelessége, együttérzése, feltétel nélküli pozitív elfogadása. Mint minden pszichiátriai betegség, így a depresszió pszichoterápiája során is előfordulhat regresszió, visszatérés egy múltbeli, korábban már túlhaladott állapothoz, átmeneti romlás. Fontos, hogy a pszichoterapeuta ezt el tudja fogadni, és a folyamat részének tekintse.

Fontos, hogy a depressziós embernek a pszichoterapeuta tudjon energiát adni, tehát ő egyáltalán ne legyen depressziós, fenn tudja tartani a reményt, hogy a kliens is higgyen a gyógyulásában.Itt elsődleges a pszichoterapeuta hite, ami átsugárzik a kliensre. A kliens minél betegebb, annál jobban érzi a pszichoterapeuta attitűdjét, átlát szavain. Pontosan érzi a kliens a pszichoterapeuta pozitív viszonyulását, és a legkisebb negatív ítéletet, a pszichoterapeuta reménytelenségét is megérzi.

Azt mondják, hogy a pszichoterápiás óra szent, tehát a pszichoterapeutának el kell tudni felejteni egyéni bajait, le kell tenni, a pszichoterapeuta nem viheti be problémáit az ülésre. Ezért a pszichoterapeutának hangsúlyozottan fontos saját személyiségével törődni, karbantartani, ezért is járnak a pszichoterapeuták szupervízióra, Bálint csoportra.

A pszichoterápia során nagyon mély depressziónál, adható antidepresszáns gyógyszer átmenetileg.

A bejegyzés kategóriája: lelki eredetű betegségek, pszichoterápia
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.