Pszichoterápiás első interjú: Sz. Zs. 34 éves férfi – 3. rész

Pszichodinamikai hipotézis

Élete legfontosabb döntéseit, továbbtanulás, munka – mások hozták meg helyette. Mindkét munkahelyére fivére ajánlotta be.

Az interperszonális kapcsolatokban visszahúzódó. Önmagát leértékeli.

Nehézségei vannak a mindennapi döntéshozatalban. Nehezen fejezi ki másokkal szemben a véleményét, mert fél, hogy támogatásukat elveszti.

Ezekkel a tulajdonságokkal mégis vezető pozícióba került, itt túl sok teher nehezedett a vállára, erősen szorongott, depressziós lett.

Munkatársai mintája után ő is elkezdett inni. Évek alatt kialakult az alkoholfüggőség. Önértékelése még lejjebb süllyedt. A gyógyulásra nem motivált, belső tartalékai kiürültek.

Diagnózis

  • Kevert szorongásos depressziós zavar (BNO: F 41.2)
  • Alkohol dependentia (F 10.25)

Differenciál diagnózis

Elkülönítendő az alkohol abúzustól, mivel itt már kialakultak a függőség jellemző tünetei: a kontrollálási nehézség, a testi megvonási tünetek, a tolerancia, és minden egyéb örömszerzés elvetése.

Terápiás terv

Rövid dinamikus pszichoterápia

Terápiás célkitűzés

Az absztinencia kialakítása, megtartása, önértékelésének fejlesztése.

Indikáció, kontraindikáció

Az önértékelési problémák végigkísérték életét. Úgy tűnik élete során senkivel sem volt igazi kölcsönösségen alapuló kapcsolata. Talán csak feleségével, aki azonban most azt érzi, hogy magasabb szintre került férjénél. Még a rendszerszemléletű terápia, családterápia jön szóba.

A szorongás csökkentése szempontjából az autogén tréning elsajátítása is szóba jön, itt a képek, imagináció használata hasznos lehet, mivel a páciens igen zárkózott, hétköznapi helyzetekben nehezen nyílik meg.

Budapest, 2007. május 24.
dr. Burszki Adrienn

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.