Pszichoterápiás első interjú: Zs. 23 éves bölcsészhallgatónő

Zs. 23 éves bölcsészhallgatónő

Mobiltelefonon jelentkezik be, az interneten látta a honlapomat.

Pontosan érkezik, halkan mondja a nevét. Leteszi a kabátját, leül az egyik fotelbe, amit mutatok neki. Szinte belesimul a fotelbe.

Fehér pulcsiban van, testhez simuló farmerben. Rövid, fekete haj keretezi az arcát. Arca sápadt, szemei különösen csillognak végig a beszélgetés alatt, félelmet, rettegést látok benne. Mintha tele lenne könnyel, és bármelyik pillanatban elsírná magát. Néha megremeg az interjú folyamán. (Egy védtelen, ijedt kismadárka benyomását kelti.) Kétségbe van esve, félti házasságát, úgy érzi, senkije sincs. Olyan távolinak tűnik végig az első interjú alatt a szemei olyan távoliak.

Az utóbbi időben nem tud koncentrálni, ingerült, erősen szorong, nyugtalanul alszik, összesen kb. 5 órát. Nem tud figyelni, a házimunkát ellátni, kutyát levinni sétáltatni.

Már volt ilyen, két éve, szintén tavasszal, mikor Angliában voltak. Itt kapott egy gyógyszert, ami meggyógyította. (Úgy tűnik, most is gyógyszert szeretne.)

Este kamillateát kellett inni, az alvást előkészítő ceremóniákra kellett gondot fordítani. Párja mindenben segített neki, még este mesélt is neki, hogy könnyebben elaludjon.(Tetszik, hogy párja ilyen gondosan ápolt, de kicsit túlzottnak is érzem.)

Nem tudom, hol is kezdjem, mondja. Két testvére volt, meghaltak. Mind a kettő ugyanabban az anyagcsere betegségben szenvedett. Húga 5 évesen halt meg, ő akkor volt 10 éves, kisöccse pedig 4 naposan. (Borzasztó még hallani is. )Húgával anyja sokat járt kórházba, sokat izgult miatta, ez tönkretette házasságát is.

14 éves volt, mikor szülei elváltak. Megviselte a válás, az addigi összes stressz akkor jött ki rajta. Azóta lett ilyen szorongó.

Apja egy hónap határidőt adott anyjának, hogy elköltözzenek, akkor kezdtek hirtelen lakást keresni. Ő utána egy évig nem beszélt az apjával. (Furcsállom, hogy így tartotta a haragot.) Az apja kezdte keresni, úgy állt helyre a kapcsolat, de anyja mind a mai napig nem beszél apjával.

Anyja depressziós lett, ez tavasszal szokott kijönni rajta. Antidepresszánst szed, és Dormicumot. Míg együtt voltak, állandó konfliktusaik voltak, anyja a legkisebb dologért is marta, azt mondogatta, olyan vagy, mint apád, stb..(Ezért mérges vagyok- rajta , éli ki a férje iránti haragot.)

Fél éve férjhez ment. Férjével ellenkező a természetük, ő inkább gyorsan dönt, megoldja a dolgokat, férje viszont sokáig gondolkozik, de ha hoz egy elhatározást, ahhoz tartja magát.(Látszik, hogy becsüli férje tulajdonságait is) Nehezebben is barátkozik, mint ő, de ezek általában mély, tartós barátságok.

Ő könnyebben barátkozik, sok barátnője van az általános iskolából és a középiskolából is.(Valóban közvetlen, közlékeny, csak megtört.)

Férjével 3 éve ismerkedtek meg, síelés kapcsán, majd egy hónap múlva jöttek össze. Már akkor többször veszekedtek, de ha nem, akkor szinte egy volt a gondolatuk is, nagyon szerették egymást.

Férje a Műszaki Egyetemen tanársegéd, most kollégáival alakítottak egy KFT-t, azt reméli, hogy így több pénzt fog keresni. Ő biológus szeretne lenni, szeptembertől akar továbbtanulni. Párjának mondta, hogy ez a nagy álma, az angol nem igazán okoz örömet, mire párja mondta, hogy iratkozzon be az egyetemre. Munka mellett fogja végezni. (félek, hogy ez a plusz terhelés tovább ront házasságán)

Mielőtt összeházasodtak volna, már előtte három héttel elmentek pszichológushoz, és a házasság után is még három hónapig jártak, de igazán sokat nem segített. Ugyanúgy folytatódtak a már a házasság előtt is gondot okozó veszekedések. Mondták a rokonok, hogy annyira különbözőek, lesznek gondok, vigyázzanak egymásra.

Most a legkisebb dolgon is képesek összeveszni, összeszólalkoznak, szó szót követ, a végén elcsattan egy-egy pofon.

Szinte mindennap veszekednek. (Megsajnálom, milyen fiatal, és milyen reményt vesztett, kétségbeesett, ilyen fiatal páciensem még nem volt. Nagyon szenved ettől a helyzettől. Úgy ül a fotelben mint akit odatettek, mozdulatlanul, csak a szemei csillognak, mintha könnyesek lennének)

Egy éve gyomorfekélye volt, háziorvosától kapott gyógyszerekre elmúlt. Nem tudja kezelni a konfliktusokat, panaszolja. (Mindig ilyen szorongó volt?)

Férjével legutóbb azon kaptak össze, hogy férje elmondta neki, hogy hazudott neki, sok mindenben nem mondott igazat, a békesség kedvéért.

Most elvesztette a kedvét a kapcsolattól, otthagyná, ha nem a férje lenne.

Egy pszichológus mondta régebben, hogy férje valószínűleg azért viselkedik így, mert alacsony, így kedveskedve kompenzálja azt.

Az esett a legrosszabbul, hogy kiderült, hogy férjének más nők is tetszenek. Eddig azt hazudta, hogy csak ő, de most azt is megmondta, hogy más nők is tetszenek. Kiürült, csalódott, nem akarja a kapcsolatot. Eddig hazugságban élt, minden hazugság volt, csak ezt látja.

Moziba akartak menni, de férje letagadta, hogy már látta a filmet. (Úgy tűnik, ő otthon a fő perlekedő, férje úgy oldja meg a konfliktusokat, hogy kivonul, hazudik valamit, ami neki tetszik.)

Kiábrándult. Külföldre akar menni, talán a messzeség megszépíti az együtt töltött éveket, javít a kapcsolaton.

„Eddig minden hazugság volt, mindig hazudott?”- kérdezi magában a férjétől. Másmilyennek ismerte meg.

Az anyósa utálja őt, a férje lakását sem adták oda nekik Anyósának nem tetszik a páciens, már az esküvőn is ellenséges volt.

Bár ő nem beteg, attól fél, hogy hordozza a testvéreit is megbetegítő gént. Nem akarja továbbadni az öröklődő enzimdefektust. Kivizsgáltatja magát, hogy hordoz-e olyan gént, melytől az ő születendő gyermekei is betegek lennének. Már a vérvizsgálat megvan, most a kromoszóma vizsgálat következik.

Angolt tanul a bölcsészkaron, ez is rosszabbul megy. Ő szokott lenni a legjobb. Eddig szinte semmit nem tanult otthon, már az előadásokon el tudta sajátítani az anyagot. Mostanra ez megváltozott, nehezebben tanul, ami nagyon bántja.

A szakdolgozata sem sikerült olyan jól, ahogy szerette volna

2004-ben autóbaleset során agyrázkódást szenvedett el, hányt, fájt a feje, szédült, utána egy két hónapig tartottak ezek a tünetek. Néhány napja is beverte fejét, szédül, szerinte ez is agyrázkódás. (Szerintem ez a szédülés már pszichés alapon van.)

(Távolinak tűnik, mintha vibrálna.)

Régen használt neki az autogén tréning, most erre egyre feszültebb lesz. (Elmenetelkor kézfogása olyan erőtlen, mint egy hulló falevél. Feszültséget, reménytelenséget érzek benne.)

Pszichodinamikai hipotézis

Megterhelő életesemény volt két testvérének a korai halála.

Mivel meghaltak a testvérei, nagy kincs volt az anyjának. Előjogokkal született. Anyja valószínűleg túlféltette, overprotektiv volt.

Anyjával azonosul, mivel a szezonálisan (tavasszal) jelentkező depressziót tőle vette át.

Őt is a válás fenyegeti, ahogy szülei is elváltak.

A házasságban a páciens a domináns személyiség.

A páciensnek ebből a kapcsolatból anyagi előnye van. Egy fillért se visz haza, de férjének még a házimunkába is be kell szállnia. Infantilis vágyálmai vannak. Nyeregben érzi magát, azt érzi, hogy túl jó ahhoz a férfihez, de kihasználja. Éretlen személyiségű nő

A férj belement egy apa-lánya kapcsolatba, este mesét mondott neki.

Mikor férje mondta, hogy egy hónapot ad neki, hogy megváltozzon, különben otthagyja, megdöbbent, erre nem számított. Próbálgatja a határokat, visszaél mások toleranciájával.

A terápiára erős a motiváció, mert úgy gondolja, a házassága függ tőle.

Diagnózis. Enyhe depressziós epizód (BNO: F 32.0)

Differenciál dg: Elkülönítendő a középsúlyos depressziótól, mivel, bár nehézségei vannak a megszokott mindennapi tevékenységek a folytatásában, de nem kell teljesen feladnia azokat.

Terápiás terv: Rövid dinamikus pszichoterápia

Terápiás célkitűzés: Kapcsolati zavar rendezése, férjével egyenrangú kapcsolat kialakítása.

Indikáció, kontraindikáció: Kapcsolati zavaron alapuló neurotikus kórkép, a rövid dinamikus pszichoterápia indokolt.

Módszeralternatívák: Rendszerelméleti megközelítéssel (családterápia) is kezelhető lenne a probléma, mivel házastársi konfliktuson alapul a depresszió.

 

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.