Esetleírás: K. Z. – 4. rész

A kép negatív oldalát így fogalmazta meg: Nehézkes a mozdony, idejétmúlt, energiaigényes, nem környezetbarát, lassú, rozsdásodik, és komor a külseje.

A következőképpen javít rajta: A vasöntvény helyett korszerű rozsdamentes acélköpenyt kap a mozdony, gyorsabb, dinamikusabb, nem füstöl annyira. Elmondja, hogy ez a megújulás fontosságát juttatja eszébe a kapcsolatban. Eddig úgy gondolta, hogy a férfi a család feje, és megengedhető az önző viselkedés, részegesség, másnaposság, kiabálás. Az új mozdony tradicionális, csalásközpontú, a feleség partner, a gyerek nem tulajdon, hanem személyiség.

Megállapítja, hogy a képet a végtelenségig lehet jobbá tenni.

Tehát mindig lesz mit javítani a családi életén. A terápia folyamán a belső képek segítségével rálátást nyert feleségével való kapcsolatára, saját belső értékeire, és hiányosságaira is, melyekkel őszintén szembenézett, és javítani próbált rajtuk.

A terápia végén élménybeszámolót írt, előre meghatározott, valamint egyénileg csak rá vonatkozó kérdések alapján.

Ebből látszanak a terápia alatt bekövetkezett változások.

Az autogén tréning összefoglalása

Az várta az autogén tréningtől, hogy az érzelmeit, dühkitöréseit jobban tudja kezelni. Hogy az indulatait kordában tudja tartani, azokat idejében levezetni, megfelelő mederbe terelni és nem hagyni azokat felgyülemleni, majd alkoholba fojtani.

Mindezek teljesültek is. Habár továbbra sem tökéletes, de kapcsolataiban igen nagy, pozitív változásokat produkál közel fél éve. Egyértelműen elégedett az elvégzett munkával, a megtett úttal, és annak eredményével. A legkedvesebb gyakorlatai a relaxáció kezdeti, de már begyakorolt fázisai voltak, amikor úgy érezte magát fizikailag mint egy rongy, ellazulva, kikapcsolva. Teljesen új volt számára ez az állapot.

A kedvenc képei (idézete): „Bejártam érte a világot, és Isten a hátam mögött állt”, illetve a „tenger”.

A legrosszabb képeket sem mondaná rossznak, mert hasznosak voltak, egyiket sem volt könnyű megfejteni. De kevésbé szerette a „hegyet”, és a „megkötözött bimbót”.

Nehéz megfogalmazni a változást, amelyet megtapasztalt.

Az autogén tréning számára olyan volt, mint a TV-nél a kézi finom hangolás. Amikor az ember nem az automatikusan előre beállított csatornákat nézi, ha kell, ha nem. Rávezetéssel saját maga kiválasztja a neki szükségeseket, és a lehető legjobb minőségben nézi a releváns csatornákat. Tehát nem a környezete, az élet, vagy egyéb konvenciók szabják meg a viselkedését, hanem ő hozza meg az adekvát döntéseit.

Konfliktushelyzetben általában higgadt tud maradni. A munkahelyén már soha, otthon ritkán veszíti el a türelmét. A fighter típusból átment egy elvonulósba. Mielőtt a helyzet elérné a kiabálós, tányérdobálós ajtóbevágós szintet, elvonul, 3-5 perc alatt teljesen lenyugszik, majd újra próbálkozik egy értelmes vitát folytatni.

Az autogén tréning pozitív externálja, hogy nem aggasztják az anyagiak, holott az autogén tréning gyakorlása közvetlenül nem gyarapította az anyagi helyzetét.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.