Feltétel nélküli elfogadás a pszichoterápiában

Miért fontos a feltétel nélküli elfogadás a pszichoterápiában, és hogyan hat?

A pszichoterápia egyik legfontosabb tényezője a feltétel nélküli elfogadás.

Ez a pszichoterápia során a kliens teljességének, személyének feltétel nélküli elfogadását jelenti. Ha ezt megéli a pszichoterápia során a pszichoterapeuta részéről egy kliens, új megtapasztalást jelent.

A pszichoterápiára jelentkező kliensek többnyire nem kapták meg ezt az érzést életük korai szakaszában, így elutasítják magukat, nem,értékelik kellőképpen, kapcsolataikban alárendelődnek. A feltétel nélküli elfogadás azt az érzést adja, hogy értékes vagyok, pozitív és negatív tulajdonságaimmal együtt a többi emberrel egyenrangú, tehát megindul a kliens elfogadása saját maga irányában, és ha már elfogadja,értékeli magát, akkor képes magába tekinteni is, felfedezni önmaga értékes belső világát. Ezen az úton a pszichoterápia során a pszichoterapeuta segíti, mellette áll. Ez az út, saját magunk felfedezése szembenézés önmagunkkal, lehetőséget ad pozitív belső tulajdonságaink felfedezésére, értékelésére, arra, hogy a pszichoterápia során a pszichoterapeutával való, majd a többi kapcsolatunkban is egyenrangúvá váljunk. A kiegyensúlyozott, önmagát elfogadó, önmagával békében élő ember a többi embert is elfogadja, velük képes békében élni, így a pszichoterápia során kapcsolataink harmonikusabbá válnak. Ezen az úton haladva belső adottságaink kibontakozhatnak.

A pszichoterápia során önmagunk elfogadása egyben hibáink elfogadását is jelenti, így az esetleges kudarcok feldolgozhatókká válnak, és ezáltal kijavíthatóakká, és nem nehezednek ránk szégyenfoltként. Így a pszichoterápia során személyiség fejlődésnek útja megnyílik, és harmonikusabbá válik. Tehát a feltétel nélküli elfogadás a pszichoterápia egyik igen fontos alkotója, és nélkülözhetetlen a klienssel való kapcsolatban. Ha ez jelen van a pszichoterápiában, megteremti a fejlődés, gyógyulás légkörét.

Kategória: pszichoterápia | A közvetlen link.