Mit tehetnek a kliensek a pszichiátriai betegségek gyógyulásáért?

Mit tehetnek a kliensek a pszichiátriai betegségek gyógyulásáért?

A pszichiátriai betegségek sosem tartanak feltétlenül az élet végéig.

Hogy meddig tartanak, az függ az egyén erőfeszítésétől, gyógyulási szándékától, hogy az milyen komoly, mennyire kitartó, mennyire tud hinni a pszichiátriai betegség gyógyulásában. Ennek a hitnek a kialakításában, fenntartásában fontos a pszichiáter, pszichoterapeuta, pszichológus segítsége, támogatása.

A pszichiátriai betegségben szenvedő kliens részéről fontos a saját aktivitás, hogy mit tesz ő a betegség leküzdéséért. A pszichiátriai betegségek gyógyulásában fontos a sport, fontosak a kapcsolatok, kialakításuk, ápolásuk.

Fontos szembenézni a pszichiátriai betegséggel, mert amíg fél tőle, ill. menekül előle rettegve a kliens, addig az mindig megtalálja. De ha átlátja, hogy pl. egy pánikroham után tulajdonképpen nem változik semmi, a roham elmúlt, és minden maradt a régiben, lehet folytatni az életet, akkor lecsökken a pánikrohamtól való félelem, az un. anticipátoros szorongás. Ennek következtében ritkulnak a pánikrohamok, enyhül a pszichiátriai betegség. Tehát a pszichiátriai betegségektől való félelem rontja a pszichiátriai betegségek prognózisát, gyakoribbá teszi a rosszulléteket. Hogy szembe lehessen nézni a pszichiátriai betegséggel, ahhoz általában meg kell erősödni, erre jó a pszichiáter, pszichológus segítsége, a pszichoterápia is. Ebben segítenek a kapcsolatok és a sport is. A sport, a szabad levegőn való intenzív mozgás antidepresszáns, szorongás csökkentő hatású, a problémákra, a pszichiátriai betegségre már felülről lehet nézni, kiemel, főleg a csapatjátékok jók. Fontos a pszichiátriai betegségekben a napirend, hogy ne a szorongás töltse ki a pszichiátriai betegek napját, mert akkor az a nap végére már elviselhetetlenné válik, hanem óráról órára legyen egy beosztás. Ez lehetőleg sok olyan dolgot tartalmazzon, ami örömet okoz, mert akkor az energiát is ad, azaz kiemel a pszichiátriai betegség által okozott szenvedésből. A napirend betartása a napot felosztja örömöt adó részekre, és már nem a szorongás fogja uralni, nem a pszichiátriai betegség, nem a pszichiátriai betegségtől való félelem.

A bejegyzés kategóriája: pszichiáter, pszichológus, pszichoterápia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.