A pszichiátriai betegségek gyógyíthatóak?

A pszichiátriai betegség az élet végéig tart, vagy esetleg létezik belőle gyógyulás? Mindenképpen nehéz a pszichiátriai betegségből kigyógyulni, és van, aki szerint lehetetlen.

A pszichiátriai betegségeknél a gyógyulás nagyrészt a kliensen múlik, és szintén nagy részt a terapeután.
Minden pszichiátriai betegségből meg lehet gyógyulni.

A pszichiátriai betegségek alapja a szorongás, ami különböző szintű lehet. A pszichiátriai betegségekben a szorongás lehet egészen enyhe, és lehet súlyos, már a tudat szétesésével is fenyegethet, a pszichózissal is akár.

Még a pszichotikus pszichiátriai betegségből is meg lehet gyógyulni. Fontos ismerni a pszichózis okát, a pszichiátriai beteg gyenge pontját, ahol teherbírásán túl lett terhelve. Ezen pontokat megerősítve a pszichiátriai betegség gyógyulhat. Fontos a pszichiátriai betegségek gyógyításánál az én-erő növelése, az önbizalom erősítése, az alárendelődési hajlam csökkentése, harmonikusabb, önmagát képviselni képes személyiség kibontakoztatása, a saját erőforrások felfedezése, a pozitív tulajdonságok értékelése, és a negatívak elfogadása, tudomásul vétele, amelyek az egészséges személyiség részei. Az egyéniség harmonizálódásával a felesleges feszültségek csökkennek, és a pszichiátriai tünetek, pl. a szorongás csökkennek. Hosszabb távon a pszichiátriai betegség gyógyul. Pszichiáter segítsége lehet gyógyszeres is, de ez csak átmenetileg indokolt. Aki a pszichiátriai gyógyszerektől várja a gyógyulást, abban hisz, annak adhatóak átmenetileg.

A pszichotikus betegségeknél fontos, hogy minél korában kezdődjön el a pszichoterápia, mielőtt krónikussá válik a betegség, mielőtt az agy rátanul egy rossz körre, a pszichózis generálására, mert utána nehezebben gyógyul a pszichiátriai betegség.

A pszichiáter, pszichológus, pszichoterapeuta feladata a pszichiátria betegség létrejöttének pontos feltérképezése, az egyén sérülékeny pontjainak feltárása, a célzott pszichoterápia, a pszichiátriai betegben a gyógyulásba vetett bizalom felkeltése, megtartása, az odafigyelés, követés. Ezek segítségével a pszichiátriai betegségek gyógyíthatóak.

A bejegyzés kategóriája: pszichiáter, pszichológus
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.