A pszichológus és a pszichiáter együttműködéséről

A pszichológus és a pszichiáter nem két külön világ, nem két különböző végzettség, hanem egymás munkáját támogatják. Különösen pszichiátriai osztályon igaz ez a pszichiáterre és a pszichológusra.

A pszichiátriai osztályon a pszichiáter mellett mindig szükség van pszichológusra. A pszichológus tudja a pszichológiai tesztekkel kimutatni a pszichózist, amennyiben az látens, a súlyos szorongásos állapotok, depressziók valódi mélységét, amennyiben azok nem nyilvánvalóak. A pszichológus sokat tud segíteni a pszichiáternek a pszichiátriai betegségek differenciáldiagnózisával, például kényszeres és pszichotikus jegyek differenciálásával, a személyiségtesztek a pszichiátriai személyiségzavarok diagnosztizálásában segítenek sokat, hogy a kliensnek milyen kóros, ún. patológiás személyiségjegyei vannak, melyek súlyosan megnehezítik a társas kapcsolatait. Ezzel a pszichológus abban is segíteni tud a pszichiáternek, hogy meghatározza a leendő pszichoterápia irányát, és egyben segít a pszichiátriai gyógyszerelésben, az indikáció, kontraindikáció kérdésében. Sajnos a pszichiátriai osztályokon manapság a pszichiáterek a pszichiátriai betegek gyógyszeres kezelését végzik csupán, a pszichoterápiákat a pszichológusok végzik.

A pszichoterápiák elkezdésénél különösen fontos a jó diagnózis, a személyiség pontos ismerete A kényszeres gondolatok és a kezdődő pszichózis differenciálása mind a gyógyszeres, mind a pszichoterápia irányát döntően meghatározza. Fontos, hogy a pszichológus ismerje a pszichiátriai betegségeket, és ne féljen tőlük. Fontos, hogy a pszichológus legyen tapasztalt a pszichiátriai betegségek gyógyításában, differenciálásában, hogy képes legyen pontosan, határozottan állást foglalni, mert így lehetségessé válik a korrekt gyógyítás.

Fontos, hogy a pszichológus, a pszichiáter pl. egy akut heves izgalmi állapotot ne intézzen el a pszichózis diagnózisával, és gondosan meg tudják nézni, el tudják dönteni a korrekt diagnózist, ami azután a beteg életét is meghatározhatja.

A súlyos, valótlan diagnózis feleslegesen stigmatizál, és azt a pszichiátriai beteg akár egy életen keresztül viszi magával.

Ezért úgy gondolom, nagyon fontos a pszichológus és a jól képzett pszichiáter jó együttműködése.

A bejegyzés kategóriája: pszichiáter, pszichológus, pszichoterápia
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.