Stigma a pszichiátriában

A pszichiátriai diagnózis sajnos maga a stigma, önmagában megbélyegez. Ezért nagyon óvatosan kell bánni a pszichiátriai diagnózisokkal. Súlyos diagnózisok csak többszöri találkozás után mondhatók ki.

A psychosis diagnózis nem egyszerű izgatottsággal, esetleg koordinációzavaros, súlyos agitált állapottal azonos, hanem annál több, így ennek kimondása is fokozott óvatosságot, odafigyelést igényel., szükséges lehet hozzá pszichológiai teszt kitöltése, amire sajnos sokszor a pszichiátriai osztályokon nincs lehetőség. Ma a kórházak, egészségügyi intézmények, pszichiátriai osztályok finanszírozásába beleszámít az adott pszichiátriai diagnózis, ezért egy kliens, egy gondozott beteg több diagnózist is kap, amik súlyként nehezednek rá. Ilyenkor utólag sokszor hiába mondja az orvos, hogy ezek csak a finanszírozás miatt vannak, a sokk, ijedelem nagyobb, és sokszor a kliens nem hiszi, amit a pszichiáter mond.

A megalapozatlan, elsietett, valós alapos tudást nélkülöző pszichiátriai diagnózis súlyos károkat okoz.

A pszichiátriai kliensekre különösen jellemző az önsorsrontásra,,alárendelődésre való hajlam, így bármilyen súlyos pszichiátriai diagnózissal hamar azonosítják magukat, és a megküzdés helyett bélyegként nehezedik rájuk.

Egy leírt pszichiátriai diagnózis rendszerint már a szakmában végigfut, nem kerül kontroll alá, így a legnagyobb az első pszichiáter felelőssége, aki a pszichiátriai diagnózist felállítja. Fontos, hogy gondosan, megfontoltan járjon el, és alapos, biztos tudással rendelkezzen, fontos, hogy a pszichiátriai kliens érdeke legyen mindenek előtt, és ezt semmi ne írhassa felül.

Úgy gondolom, hasznos, ha a pszichiáter mindenekelőtt a betegének hisz, és minden panaszát komolyan veszi. A pszichiátriai gyógyszerek sokszor egészen meglepő mellékhatásokat okoznak és nem lehet kiszámítani, hogy kire hogyan hatnak. Tehát a pszichiátriai gyógyszereket szedő kliensek minden panaszát fontos komolyan vennünk.

Sajnos manapság a pszichiáterek jelentős túlterhelése mellett nem marad idő a klienssel való szorosabb, gyógyító kapcsolat kiépítésére. A pszichiáter ideje a mindennapi vizitekre, az új betegek felvételére, adminisztrációra és a súlyos esetek akut ellátására korlátozódik. Tehát ma a pszichiátriai osztályokon érdemi munkát végezni nagyon nehéz.

Jelenleg gondot okoz a pszichiátriai gyógyszerek beszerzése is, sokszor az infúziót a pszichiátriai beteg veszi meg.

A pszichiátriai betegségek keletkezése lassan történik, lappangva sokszor, és fontos, hogy a környezet figyelemmel kísérje a korábban már pszichiátriai betegségen átesett családtagot. Fontosak az építő, megbecsülő kapcsolatok, mert ezek késleltetik a szorongások elviselhetetlenné válását, a nyomasztó tünetek újra jelentkezését. Fontos, hogy már az enyhe pszichiátriai tüneteket meglássák, és időben kérjenek segítséget. A pszichiátriai zárt osztályos kezelés súlyos károkat okoz a kliens önértékelésében, és újabb felesleget stigmát jelent csupán. Egy újabb rosszullét, a pszichiátriai betegség esetleges újabb shubja otthon is kezelhető, ha időben felfedezik.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.