A pszichoterápiáról

A pszichoterápiát pszichoterapeuták oktathatják, ők alkalmazhatják. Az egyszerű beszélgetést nem nevezhetjük pszichoterápiának, a pszichoterápia végzéséhez szükséges a pszichoterápiás szakvizsga. A pszichoterápiás szakvizsga ráépített szakvizsga, alapja lehet a pszichiátriai, vagy más orvosi szakvizsga, és lehet alapja a klinikai pszichológiai végzettség.

A pszichoterápiás szakvizsga letétele két éves tanfolyam elvégzéshez, és pszichoterápiás módszerek ismeretéhez kötött. Ilyen pszichoterápiás módszer például az autogén tréning, vagy a személyközpontú pszichoterápia.

A Pszichoterápiás Tanács nagyon fontosnak tartja a pszichoterápiát végző szakemberek megfelelő képzettségét.

Pszichoterápiás szakvizsga

A pszichoterápiás szakvizsgát megelőző tanfolyam elvégezhető a Pszichiátriai Klinikán, ahol a kognitív pszichoterápiás módszer oktatása folyik, és Tündérhegyen, ahol pszichoanalítikus alapú oktatás folyik. Ezek elvégzése után tehető le a pszichoterápiás szakvizsga.

A pszichoterapeuták ismereteket kell, hogy birtokoljanak a lelki működésről, a pszichopatológiáról, a fejlődéslélektanról, a pszichiátriai betegségekről, biztosan kell alkalmazniuk egy, vagy néhány pszichoterápiás módszert.

Tehát a pszichoterápia a látszat ellenére nem egyszerű beszélgetés.

A pszichoterápiához a személyes alkalmasság mellett jelentős tárgyi tudás szükséges.

A pszichoterápia tarthat 3 hónapig, fél évig, és nehezebb kórképeknél (Borderline személyiségzavar) ennél is tovább. A személyiségzavarok pszichoterápiája mindig elhúzódóbb, és kitartást kíván a klienstől és a pszichoterapeutától egyaránt.

Tehát a pszichoterápia idő, és (mivel Magyarországon az egészségbiztosítás még nem támogatja) pénzigényes módszer. Azonban mégis úgy gondolom, hogy érdemes pszichoterápiát vállalni, mert átdolgozza a személyiség hibás viszonyulásait, egészségesebbé, harmonikusabbá teszi, és javítja az életminőséget.

Érdemes magunkra is időt szánni, magunkkal is foglalkozni, kapcsolataink javulásán dolgozni. Ebben a felgyorsult világban pedig különösen szükségünk van erre az önmagunkon végzett munkára, a pszichoterápiára.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia, természetes gyógymódok
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.