Pszichoterápiás módszerek

A különböző pszichoterápiás módszerek az alapvető módszerben különböznek egymástól, de az közös a pszichoterápiákban, hogy végül is ugyanazt a hatást hozzák létre, azaz a személyiség alapvető viszonyulásait javítják, hosszabb távon a pszichoterápia javítja az életminőséget, és a kapcsolatokat.

Autogén tréning

Az autogén tréning, mint pszichoterápia annyiban különbözik a többi pszichoterápiás módszertől, hogy már a pszichoterápia alatt, minden egyes alkalommal az egyes relaxációs lépések megtanulásával csökkenti a szorongást.
Bővebben az autogén tréningről

Különösen javasolt az autogén tréning, mint pszichoterápiás módszer a jelentős testi szorongásos tünetekkel járó betegségekben, pl. a pánikbetegségben. Ennek során ezzel a pszichoterápiás módszerrel megtanulhat testünk egy belső feszültségmentes nyugalmi állapotot, így ebben az esetben a pszichoterápia közvetlenül szolgálja a lelki betegség testi tüneteinek gyógyulását is.

Az elhúzódó pszichoterápia véleményem szerint többnyire nem indokolt, és hosszabb távon a kliens függőségéhez vezet, amennyiben döntéseit, életvezetését már egyre nagyobb mértékben a pszichoterapeutára bízza, illetve lassul önállósodása, sérül identitása.

A heti többszöri találkozás a pszichoterapeutával szintén káros véleményem szerint, és ha eleinte, vagy krízishelyzetekben néha előfordul, ekkor is biztos hatása, hogy a pszichoterapeuta túl nagy szerepet kap a beteg életében, sérül a kliens önállósága, függőség alakulhat ki. A pszichoterápia során a heti egyszeri találkozás elegendő, a fennmaradó időben a kliens dolga az életének vezetése, a hallottak megemésztése, hasznosítása, és erre valóban szükséges az az egy hét, a heti kétszeri, esetleg még gyakoribb találkozás ezt lehetetlenné teszi, ezt a folyamatot megszakítja, így inkább káros.

A kliensnek meg kell tanulnia a pszichoterapeuta nélkül vezetni az életét, és nem a függést kell megtanulnia. Meg kell tanulnia a belső, biztos véleményalkotást, és ebben a pszichoterapeuta segíteni köteles a klienst.

A pszichoterápia végét mindig a kliens mondhatja meg, és ezt a pszichoterapeuta köteles elfogadni. A pszichoterapeuta sohasem tudhatja igazán mi zajlik a kliensben, a kliens pedig többnyire nem képes elég árnyaltan közölni indokait, tehát ha még azok érthetetlennek, elfogadhatatlannak tűnnek a pszichoterapeutának, el kell fogadnia, és be kell fejezni a pszichoterápiát. Fontos a pszichoterápiában a hit, bizalom a kliensben, hogy ő képes egyedül irányítani az életét, és ezt sugározni a kliensnek, hogy ő az igazán kompetens az életében, mert hosszabb távon csak ez szolgálhatja a kliens gyógyulását.

A bejegyzés kategóriája: pszichoterápia, természetes gyógymódok
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.