Saját pszichoterápiás módszerem

A pszichoterápiák között többféle létezik, és az évek során egyre újabb pszichoterápiás módszerek születnek meg. Ezekből kell a pszichoterapeutának megalkotni a sajátját, mely egyetlen pszichoterápiás módszerrel sem egyezik teljesen. Azt, hogy ki milyen pszichoterápiás módszert használ, nagyban meghatározza az illető pszichoterapeuta személyisége.

Én két non-direktív módszert használok, az
autogén tréninget és a személyközpontú pszichoterápiát.

Persze a non-direktív pszichoterápiás módszereket is lehet direktíven és kevésbé direktíven alkalmazni, és a direktív módszereket is lehet non-direktíven használni, ez függ mindig a pszichoterapeuta személyiségétől.

A személyközpontú pszichoterápia három alapköve

A személyközpontú pszichoterápiában három alapvető kívánalom van a pszichoterapeuta felé, a hitelesség, az empátia és a feltétel nélküli pozitív elfogadás. A személyközpontú pszichoterápiának ez a három alapeleme minden pszichoterápia alapvető követelménye a pszichoterapeuta irányában, de ebben a pszichoterápiás módszerben szinte csak ez van, így ebben a pszichoterápiás módszerben különösen fejlesztendő, és magas szinten alkalmazandó.

Kategória: pszichoterápia, természetes gyógymódok | A közvetlen link.